Vogelgriep (NOS) en link naar Radio Fryslan.

Pluimveesector vreest dat ophokplicht nog maanden gaat duren

Di 15 november, 10:13

Binnenland, Economie

ANP

De land- en tuinbouworganisatie LTO staat achter de aanscherping van de maatregelen tegen de vogelgriep. Het ministerie van Economische Zaken besloot gisteren dat mensen die niets te zoeken hebben in stallen van pluimveebedrijven daar niet meer mogen komen. Eigenaren van kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels moeten vermijden dat bezoekers in contact komen met de vogels.

De maatregelen volgen op de vondst van dode, besmette vogels rond het IJsselmeer en in Rotterdam. De afgelopen dagen spoelden alleen al in de Gouwzee bij Monnikendam meer dan 1250 dode vogels aan.

Zeer besmettelijk

Eric Hubers van LTO zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de kans dat de ziekte overslaat naar pluimveebedrijven nu zo groot is dat deze maatregelen noodzakelijk zijn. Bij de uitbraak in 2014 werden deze “uiterste” maatregelen pas van kracht nadat er in stallen dode vogels waren gevonden. 

Pas toen ernaar gezocht werd, werden in de natuur uitwerpselen van besmette vogels gevonden. “Nu vallen de vogels dood neer. Dat geeft aan dat dit virus wel erg besmettelijk is”, zei Hubers.

Hubers verwacht dat de nieuwe maatregelen en de ophokplicht nog maanden van kracht blijven.

vogelgriep-1

NVWA-medewerkers ruimen dode kuifeenden op bij Monnikendam ANP

In Duitsland, Hongarije en Oostenrijk zijn vogels van commerciële pluimveehouders al wel besmet geraakt. Door de uitbraken in Nederland in 2013 en 2014 weet iedereen wat de impact van een uitbraak is. Dan wordt een bedrijf geruimd en mogelijk ook bedrijven in de buurt. “Daarom neemt iedereen de uiterste maatregelen”, zei Hubers.

Nu alle dieren zijn opgehokt, vormt ontlasting van wilde vogels op de erven van pluimveehouders het grootste risico. Pluimveehouders die van buiten naar binnen gaan, moeten zich daarom douchen en andere schoenen en kleding aantrekken.

vogelgriep-2

Een keurmeester beoordeelt een haan op een pluimveetentoonstelling ANP

Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Onder meer de Friese pluimvee- en konijnenfokvereniging Burgum en omstreken is daardoor gedupeerd. Op de tentoonstelling die overmorgen begint, zullen geen vogels te zien zijn.

Bestuurslid Johannes Dijkstra zei in dezelfde uitzending dat het aantal tentoongestelde dieren is gehalveerd. “Anders waren we de grootste show van Friesland geweest. Nu kunnen we maar 350 dieren uitnodigen.” Dat scheelt zo’n 700 à 800 euro aan inkomsten. Dijkstra heeft begrip voor de maatregel. “Voorkomen is beter dan genezen.”

vogelgriep-3

Staatssecretaris Martijn van Dam (l) ANP

De maatregelen blijven zo lang van kracht als er risico bestaat, zei staatssecretaris Van Dam in dezelfde uitzending. Dat wordt elke week geëvalueerd. Van Dam gaat ervan uit dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en het belang ervan inziet dat iedereen zich aan de maatregelen houdt.

Pas als de ziekte overslaat naar de commerciële pluimveehouderij, worden de regels nog verder aangescherpt. “Dan kunnen we bijvoorbeeld tijdelijk alle pluimveetransporten in Nederland stilleggen. Dan kunnen we gebieden instellen waar extra beperkingen gelden. Maar ik hoop natuurlijk dat dat niet nodig is.”

Reinder Prins zijn verhaal bij Radio Fryslan: [Link]

Lees meer

Wie zijn wij

Wij zijn “PKV Burgum e.o.”

De letters P.K.V. staan voor Pluimvee- en Konijnenfokkers Vereniging. Het gebied van de vereniging is Burgum en omstreken. We houden ons bezig met het fokken van kippen, konijnen cavia,s en duiven en proberen de rassen zo zuiver mogelijk te houden. Dit doen we door onderling elkaar te helpen en te ondersteunen, bij het selecteren en te conditioneren van de dieren.

Elk jaar is er een jongdierendag waar keurmeesters je vertellen er goed aan het dier is en beter kan. Je krijgt de resultaten mee op een beoordelingskaart. Zo weet je ook met welke dieren je verder moet. Dan volgt er in november een driedaagse show in de sportzaal “‘t HEECH” in Noardburgum. Hier worden je dieren opnieuw beoordeeld, ook zijn er prijzen te winnen. Dit zijn altijd spannende en gezellige dagen.

Om met de dieren naar een show te kunnen moeten de kippen en duiven worden voorzien van een ring. De konijnen en cavia,s krijgen een tatoeage. Hieraan zie je hoe oud de dieren zijn. Verder worden de hoenders nog geënt tegen pseudo-vogelpest, dit is noodzakelijk om onderlinge ziekten te voorkomen. Voor deze hobby’s hoef je over het algemeen geen grote investeringen te doen. De dieren kunnen al op een beperkte ruimte worden gehouden. Er zijn altijd leden (fokkers) die je kunnen helpen bij de keuze van een diersoort en waar je deze kunt krijgen. We zijn een vereniging met 70 leden. Twee maal per jaar wordt er een clubblad uitgegeven. Voor de tentoonstelling wordt een inschrijfprogramma gemaakt waarmee fokkers de dieren kunnen opgeven voor de show.

2007 was voor de vereniging een bijzonder jaar. De vereniging is in dit jaar 65 jaar oud geworden. Met een record aantal (show)inzendingen, namelijk 613 dieren.

Het jaar (2012) wordt een bijzonder jaar, we bestonden namelijk 70 jaar. We willen dit ook op onze clubshow tot uiting brengen. We hopen dat we u kunnen verwelkomen als inzender van dieren. En dat hebt u gedaan, hiervoor onze grote dank. Maar liefst 623 dieren heeft u ingezonden!!.

Lees meer

Nieuwe variant virus veroorzaakt acute dood tamme konijnen

Tientallen tamme konijnen zijn de afgelopen weken mogelijk gestorven als gevolg van een infectie door een nieuwe variant op het VHD-virus.

Vooral in de buurt van Nijmegen, Utrecht en Groningen waart het virus rond, maar ook uit de rest van Nederland komen meldingen, volgens de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD woensdag.

Een ziek konijn is soms benauwd en heeft bloedingen, maar vaak is er ook niets te zien. Binnen 24 tot 48 uur gaat het dier dood.

Volgens de faculteit Diergeneestkunde van de Universiteit Utrecht overleden de dieren waarschijnlijk aan de konijnenziekte VHD (Viral Hemorrhagic Disease). Onder de dode dieren zijn echter ook huiskonijnen gevonden die preventief waren gevaccineerd tegen het virus. Aannemelijk is daarom dat er een nieuwe variant is opgedoken.

Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4179557/nieuwe-variant-virus-veroorzaakt-acute-dood-tamme-konijnen.html

Nog meer nieuws op onderstaande website: Meer nieuws

 

Lees meer