Broedeieren, eieren schouwen, tips over kunstmatig broeden hoendereieren.

Het is weer voorjaar en dan is het tijd om eieren uit te broeden. Dat kan met zogenaamde natuurbroed. Dat wil zeggen broeden met een broedse kip. Veel fokkers broeden echter kunstmatig, met een broedmachine. Voor beginnende fokkers zijn er dan vaak veel vragen. Zowel voor beginnende als gevorderde fokkers heb ik een uitwerking gemaakt die wellicht eventuele vragen beantwoordt. Klik als u geïnteresseerd bent op de onderstaande link om de tips en wetenswaardigheden te lezen.

Op Samsung=tablets het onderstaande document openen met de gewone Samsung Notes-applicatie en niet met de Samsung Notes PDF-lezer, want dan werken de links naar de filmpjes, foto’s en andere bestanden en documenten niet.
Lukt het nog niet bekijk dan het document op een computer.

Broedeieren schouwen en uitkomst en tips over kunstmatig broeden

 

 

Kippenbril Friese uitvinding!

 

 https://www.villatrepetie.nl/c/paasdecoratie#lb106283/kip-met-bril

Voor wie het leuk vindt, u kunt deze paasdecoratie vinden door op de bovenstaande link te klikken.
De kippenbrilletjes waar ik het hier even over wil hebben zijn echter niet om door heen te kijken en om het zicht te verbeteren, zoals op deze leuke decoratie wordt gesuggereerd, maar juist om het zicht te belemmeren.

Op  https://nl.wikipedia.org/wiki/Pluimveebril staat een mooie omschrijving van het doel van het kippenbrilletje:
“Een pluimveebril of kippenbril is een plaatje dat op de snavel van pluimvee wordt gemonteerd. Het brilletje is niet bedoeld om het zicht te verbeteren, het belemmert dit juist. Vroeger was het hulpmiddel van metaal, vaak aluminium, de moderne versie is gemaakt van kunststof. Vogels kunnen het slachtoffer worden van verenpikkerij, iets wat zelfs tot kannibalisme kan leiden. Het is een uitwas van de instinctmatige behoefte in een groep een rangorde vast te stellen. Dit wordt naar voorbeeld van het kippengedrag de pikorde genoemd. Door met de pluimveebril het zicht van de vogels te beperken wordt het vrijwel onmogelijk gemaakt andere vogels te beschadigen. Het plaatje is daartoe met een pen door de snavel voor de ogen van de vogel gemonteerd. Ernstige vormen van veren uittrekken worden vaak veroorzaakt door de wijze waarop de dieren worden gehouden. Om verlies van dieren tegen te gaan werd de bril voorheen veel toegepast in de pluimveehouderij. “

De meeste mensen die al langer kippen houden kennen deze brilletjes wel en dan vaak in een plastic uitvoering in rood. Maar wist u dat deze brilletjes een Friese uitvinding zijn? Het waren de gebroeders Spinder uit Harkema die de kippenbrilletjes hebben uitgevonden. Op de website van Spinder Design (het bedrijf is tegenwoordig gevestigd in Drachten) staat het volgende:
Uitvinding metalen “kippenbril”door gebroeders Spinder

“Meer dan 50 jaar geleden werd al de basis van het bedrijf gelegd door een creatieve oplossing voor een probleem uit de agrarische sector: kippen die in grote hoeveelheden bij elkaar waren, dreigden elkaar de ogen uit te pikken. De gebroeders Spinder bedachten een even creatieve als praktische oplossing: een “kippenbrilletje”. Deze functionele oplossing van buigbaar metaal was een eerste stap naar het succes van Spinder Design, die reikte tot ver buiten de landsgrenzen.” 
Op YouTube staat hierover een filmpje uit de jaren vijftig. Bekijk het filmpje door hier te klikken.

Geen garanties meer voor levering voer: ‘Het kan dat pluimveehouders hierdoor stoppen’

RTV DRENTHE

Door:  Josien Feitsma

Biologische pluimveehouder Conrad Corts bij zijn voer

 

Biologische pluimveehouder Conrad Corts bij zijn voer © Josien Feitsma / RTV Drenthe

Graan, koolzaadschilfers en resten van zonnebloemzaad. Het zijn belangrijke ingrediënten voor eiwitrijk veevoer, maar verreweg het meeste ervan komt uit Oekraïne en Rusland. Nu de voorraad slinkt maken boeren zich grote zorgen.
“Het kan heel goed dat er pluimveehouders zijn die hierdoor moeten stoppen, omdat ze geen garanties meer hebben voor de levering van voer”, vertelt Conrad Corts.
Corts heeft al 17 jaar een biologische pluimveehouderij aan de rand van Havelte langs de A32. Wat ooit klein begon is ondertussen uitgegroeid tot een bedrijf met ongeveer 18.000 kippen. Kippen die dagelijks te eten moeten krijgen.
“We hebben geen volle vrachten voer meer, dat is het grootste probleem”, vertelt hij. “We merken dat de voerfabriek niet alles meer levert wat besteld wordt.”

Leveranciers nu al in problemen

Corts loopt naar een van de silo’s op het erf. “In deze silo kan 40 ton. Ik heb 25 ton biologische kernvoer besteld en maar 22 ton gekregen omdat er niet genoeg voorraden waren. Dat was twee weken geleden. Volgende week moet ik weer wat hebben. Daarvan hebben leveranciers nu al gezegd: we kijken wat we nog kunnen uitleveren.”
Wekelijks haalt hij 8.000 kilo kernvoer in huis, eiwitrijk voer uit de fabriek. Andere silo’s zijn gevuld met onder andere mais, kalksteentjes en tarwe, die met het kernvoer worden gemengd voor een goede balans. Over het eiwit in het kernvoer maakt zich het meeste zorgen over. Dat wordt gemaakt van voornamelijk koolzaadschilfertjes en restanten van zonnebloemzaad uit Oekraïne. Zonder die elementen verschraalt het voer.

De kip gaat eerder het loodje leggen

Een gevolg van minder eiwitrijk voer kan zijn dat de levensduur van zijn kippen korter wordt. “Met kippen is het zo, die willen koste wat het kost een gezond ei blijven leggen. Die kippen, die betalen het gelag, die zullen niet gezond oud kunnen worden. Die kunnen dat niet volhouden.”
Kippen hebben veel eiwit nodig van het leggen van eieren

 

Kippen hebben veel eiwit nodig voor het leggen van eieren © Josien Feitsma / RTV Drenthe

 
Dat de consequenties van de oorlog in Oekraïne te merken zijn bij de Drentse boeren schuift ook LTO niet onder stoelen en banken. Onder alle boeren is de nood hoog legt Dirk Bruins van LTO Noord uit. “Het maakt per sector heel erg uit: hoge energieprijzen voor boeren met kassen, dure diesel voor de akkerbouwers en veehouders die met tractors rijden en met name ook dus de tekorten van eiwitten zoals granen in veevoer.”
Biologische pluimveehouders zoals Corts zijn daarbij extra getroffen stelt hij. “Zij hebben als je bijvoorbeeld kijkt naar graan, geen alternatieven. Andere granen zou je nog uit Zuid-Amerika kunnen halen. Maar die zijn niet biologisch gecertificeerd, die voldoen niet aan de Europese eisen.”

Kantelpunt?

Boeren die het heft in eigen hand nemen en graansoorten zoals gerst nu inzaaien, de eerste voorbeelden zijn er al. Is dichter bij huis producten zoals graan en koolzaad verbouwen dan de oplossing? Volgens Bruins is daar wel over nagedacht, maar zit je met twee problemen.
“Het zou kunnen, maar als je dat biologisch gecertificeerd wil doen, dan moet je dat alweer een aantal jaren achter elkaar doen. Je kunt niet zomaar omschakelen, die grond moet daarvoor gekeurd zijn en daar gaan jaren overheen.”
Ook heeft Nederland voor graan niet het goede klimaat. “De kwaliteit van het graan is hier echt heel anders. Hier hebben we vooral zachte tarwe, in Oekraïne harde tarwe. Daar zit meer eiwit in. We hebben nu heel lekker weer, maar we hebben niet zulke droge zomers waar zo’n korrel goed kan afrijpen.”
Corts maakt zich zorgen over de lange termijn. Als er al wel iets verbouwd wordt in Oekraïne, zit je nog met een logistiek probleem nu de infrastructuur ook kapot is. Of wat dacht je van de koolzaadfabrieken? Die staan volgens hem bewust stil uit angst voor bombardementen.

Hamsteren

LTO riep vrijdag boeren op niet te gaan hamsteren. Corts moet lachen als hij daarnaar gevraagd wordt. “Ik heb gehamsterd. Dat mag natuurlijk niet, maar je doet het toch. Maar eigenlijk kun je helemaal niet hamsteren, want ze leveren het gewoon niet uit.”
Wakker ligt Corts er niet van, hij benoemt dan ook dat de schade in vergelijking met de inwoners van Oekraïne maar relatief is. Hij hoopt wel dat de politiek voor meer lucht gaat zorgen, door de eisen aan biologisch voer bij te stellen. Gesprekken daarover lopen.

Lagere graanprijzen na toezegging India

 

De graanprijzen daalden dinsdag na de belofte van India dat het zijn export dit jaar zal opvoeren. Daarmee wil dat land, de op een na grootste teler van het gewas in de wereld, in het gat springen dat door de oorlog in Oekraïne is ontstaan.

Oekraïne is een belangrijke exporteur van graan, mais, zonnebloemolie en andere landbouwgoederen. Door de Russische invasie is het aanbod uit de regio rond de Zwarte Zee sterk verminderd.

De oorlog in Oekraïne zorgde ervoor dat de prijs van graan eerder deze maand hard opliep. Nu is er sprake van de sterkste daling in meer dan een week. Dat komt ook door berichten dat de tarweoogst in de Amerikaanse staat Kansas hoger uitvalt dan eerder werd aangenomen. Vanuit Australië zal de komende tijd evenwel minder graan op de markt komen. Dat land heeft aangegeven dat het nagenoeg is uitverkocht.

Op de markten worden de besprekingen tussen afgevaardigden van Rusland en Oekraïne, die dinsdag in Turkije staan gepland, nauwlettend in de gaten gehouden. Zeker omdat een eventueel akkoord over vrede of een staakt-het-vuren ertoe kan leiden dat de velden in Oekraïne kunnen worden ingezaaid en dat er mogelijk ook nog meer graan kan worden geoogst.

THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Pluimveehouder dreigt om te vallen door duurder voer

Door: Maarten Costerus  10 maart 2022 16:22 REFORMATISCH DAGBLAD
Bron: https://www.rd.nl/artikel/966769-pluimveehouder-dreigt-om-te-vallen-door-duurder-voer

“Tegenover een stijging van 10 eurocent per kilogram pluimveevlees staat een toename van 15 cent in voerkosten.”

Economie

“Door stijgende voerkosten draaien veel pluimveehouders verlies. Als supermarkten de hogere kostprijs niet snel doorberekenen aan de consument, vallen kippenboeren om.”

Daarvoor waarschuwt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.
„Het grootste probleem voor pluimveehouders is de toenemende kostprijs van grondstoffen voor kippenvoer: tarwe, maïs en zonnebloempitten”, zegt hij.

Ook de import van eieren en kippenvlees vanuit Oekraïne en Rusland ligt door de oorlog nagenoeg stil.
De vraag naar deze producten van eigen bodem neemt daardoor toe, wat de prijs die de Nederlandse boer ontvangt opdrijft.
Deze prijsstijging compenseert echter niet de hogere kostprijs van het voer, stelt Oplaat. „Tegenover een stijging van 10 eurocent per kilogram pluimveevlees staat een toename van 15 cent in voerkosten. Bij eieren speelt hetzelfde probleem. Een boer gaat er nu 1 of 2 cent per ei op achteruit en draait dus verlies. Dat is nu zo, maar dat wordt nog erger.” Met een eenvoudig rekensommetje illustreert Oplaat wat een verlies van 2 cent per ei voor een kippenboer betekent. „Een gemiddeld bedrijf heeft 50.000 kippen, waarvan er 45.000 productief zijn. Als een boer 2 eurocent per ei verlies draait, kost hem dat 900 euro per dag oftewel 6300 euro per week. Dat houd je niet lang vol.”

Akelig stil

Zijn pleidooi: verhoog de prijs van eieren en kippenvlees voor de consument. „Anders is de boer er straks niet meer en moet je eieren uit het buitenland halen. Bijvoorbeeld uit Oekraïne”, zegt hij ironisch. „We moeten veel harder inzetten op de eigen voedselzekerheid.” Of supermarkten boeren al meer betalen voor hun producten? Oplaat: „Tot nu toe is het akelig stil aan de kant van de supermarkt, moet ik zeggen.” Hij wijst op lege schappen in supermarkten als de Albert Heijn en de Jumbo: het gevolg van onopgeloste onderhandelingen met de leveranciers. „Supermarkten leggen de stijging van de kosten grotendeels bij de leverancier neer.”

 

Zorgen in eierketen over stijgende kosten

Bron: https://www.pluimveeweb.nl/artikel/462054-zorgen-in-eierketen-over-stijgende-kosten/

Door Tom Schotman

Er zijn zorgen in de eierketen over de stijgende kosten. De Russische invasie in de Oekraïne en de economische sancties tegen Rusland en Wit-Rusland leiden tot forse marktverstoringen. Olie en gasprijzen zijn in rap tempo tot grote hoogte gestegen en leiden tot hoge energiekosten. De beschikbaarheid van diervoeder grondstoffen komt in de knel en de prijzen van de nog beschikbare producten stijgen ongekend snel. De huidige situatie heeft voor de eierketen tot gevolg dat pluimveehouders geconfronteerd worden met forse kostenstijgingen met name van het voer en eiproductfabrikanten met sterk opgelopen energieprijzen. Hoe deze situatie zich de komende periode gaat ontwikkelen is onzeker, meldt Anevei maandag 28 maart in een persbericht.

De afgesloten contracten, zowel van pluimveehouders met pakstations, als van pakstations en eiproductfabrikanten met hun afnemers, voorzien niet in een dergelijke verandering van marktomstandigheden c.q. kostenstijgingen. Een eerlijke verdeling van de kostenstijgingen in de keten is de uitdaging waar eenieder in de keten nu voor staat.

Toeslag op eierprijs

Een aantal grote supermarktketens in Nederland en Duitsland hebben zich bereid getoond mee te werken aan oplossingen voor de kostenstijgingen door een toeslag op de afgesproken prijs.

Niet alle eieren eindigen op het schap in de supermarkt. Ongeveer één derde van de eieren gaat naar de voedingsmiddelenindustrie. Op dit moment zijn er signalen dat men daar mogelijk ook bereid is om mee te werken aan oplossingen.

Beschikbaarheid van eieren

De onzekerheid over verdere stijging van voerprijzen en de beschikbaarheid van voergrondstoffen leidt ertoe dat pluimveehouders voor de keuze staan om al dan niet nieuwe koppels op te zetten. Dit kan consequenties gaan hebben voor de continuïteit in de beschikbaarheid van eieren. Voor specifieke eiersoorten, zoals biologische eieren, kan dat mogelijk al eerder het geval zijn wegens het niet meer beschikbaar zijn van biologische voergrondstoffen.

Anevei ondersteunt daarom actief alle pogingen die worden ondernomen om oplossingen en alternatieven te zoeken voor de knelpunten die zijn gerezen bij de beschikbaarheid van voergrondstoffen en energie.

Herrinnerng Jaarvergadering 6 april 2022

Onderwerp: Herinnering/ 2de uitnodiging

Beste leden van PKV ‘Burgum e.o.’

We sturen u hierbij een tweede uitnodiging voor onze jaarvergadering op 6 april aanstaande om 19.45 uur.
Plaats van handeling: dorpshuis ‘De Balstien’ te Noardburgum. Hierbij ontvangt u de agenda en een aantal stukken.
U ontving de uitnodiging en agenda eerder in onze nieuwsbrief van enkele weken geleden.
De agenda is ondertussen enigszins aangepast.

Met vriendelijke groeten en tot ziens op 6 april,

Namens het bestuur,
Wiebren de Jong

Klik op de onderstaande rode teksten om de documenten te openen.

Uitnodiging jaarvergadering 6 april 2022
Verslagen van de bestuursvergaderingen 2021 (003)

Muzikale vogels met kunstjes.

Als mensen dieren met geduld en liefde benaderen en verzorgen kunnen ze er heel veel voor terug krijgen.
Dieren kunnen hierdoor een beetje buiten zichzelf uitstijgen en blijken zelfs ritmegevoel en muzikale kwaliteiten te kunnen ontwikkelen.  Of grappige kunstjes gaan doen, waaraan zowel de baasjes als de dieren zelf veel plezier beleven. Aandacht, geduld en liefdevolle verzorging zijn de sleutelwoorden. Klik hier om te bekijken wat zoal mogelijk is.

Pablo de roze kaketoe

Pablo de roze kaketoe kan niet vliegen maar wandelt elke dag met z’n baasje

19 januari om 16:12 • Aangepast 20 januari om 10:10 Geschreven door Raymond Merkx

Bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4026629/pablo-de-roze-kaketoe-kan-niet-vliegen-maar-wandelt-elke-dag-met-zn-baasje

Een opvallend duo paradeert door de straten van Raamsdonksveer. Jeroen Goossens (50) wandelt elke dag met zijn vogel Pablo. De rosé kaketoe is gehandicapt en kan daardoor niet vliegen. En dus loopt hij keurig naast zijn baasje op het voetpad. “Zo krijgt hij toch voldoende lichaamsbeweging”, legt Jeroen uit. “We halen elke dag een frisse snavel.”

De kleurrijke wandelaar zorgde regelmatig voor omgedraaide koppies van passanten. “Zeker in het begin moest ik elke twee minuten uitleggen wat er aan de hand was”, lacht Jeroen. “Inmiddels kent iedereen hem in het dorp wel.” Een man die een praatje komt maken vult aan: “Ik vind het echt prachtig om te zien!”

“Hij kan maar één vleugel gebruiken.”

Het roze beestje had een wat minder kleurrijke start van z’n leven. “Hij is gehandicapt uit het ei gekropen. Hij kan maar één vleugel gebruiken”, vertelt Jeroen, met Pablo op zijn hand. Hij draait zijn handpalm om. “Kijk, hij vliegt helemaal niet weg.” Ietwat verward hangt Pablo op zijn kop, terwijl hij zich met zijn pootjes aan de hand van zijn baas vastklemt.

Ondanks zijn beperking heeft de vogel een sterke eigen wil. “Hij is zo eigenwijs als wat!”, lacht Jeroen. Op gevaarlijke stukken pakt Jeroen de vogel dan ook op. En ondanks de loopervaring heeft hij wel wat overgewicht. “Pablo wordt soms iets te goed vertroeteld, maar we houden het goed in de gaten.”

“Pablo hoort gewoon bij het gezin.”

In het begin vond Jeroen het wel even wennen dat hij een vogel had gekocht die niet kon vliegen. Al snel veroverde het roze dier zijn hart. “Pablo hoort gewoon bij het gezin. Het is echt mijn kindje. We doen alles samen, dus je bouwt echt een band op.”

Twee keer per dag maken de vogel en zijn baasje een stevige wandeling. “Ik neem Pablo echt overal mee naartoe. Bij de bakker smult hij van slagroom. Vooral nieuwe plekken ontdekken vindt hij fantastisch!” Toch worden de ambities niet te hoog. “Een marathon lopen zit er niet in, hoor! Dan zijn we vier uur bezig”, lacht Jeroen.

Bekijk de video hier.