Hoenderenten maandag 8 augustus 2022 en uw jonge konijnen laten tatoeëren op 3 augustus 2022. Vier nieuwe leden!

Beste leden van PKV ‘Burgum e.o.’

We willen even een paar puntjes met jullie delen.
Voor een deel zijn het opfrissers!!!!!

In onze nieuwsbrief van juni jongstleden schreven we over
het hoenderenten van 8 augustus 2022.

Een verplichte enting om mee te kunnen doen aan tentoonstellingen.
Ondertussen is de situatie rond de vogelgriep niet verbeterd.
Deze week is het er alleen maar slechter van geworden met o.a. een uitbraak in Minnertsga.
Kippenliefhebbers worden op de proef gesteld.
Weer een jaar met minimale of geen shows?
Laten we de moed er maar inhouden en het beste er van hopen.
Dat doen wij als bestuur van PKV ‘Burgum e.o.’ook!

En wel door het hoenderenten op 8 augustus aanstaande door te laten gaan.
En…door de kosten per lid te betalen, á 25 euro per deelnemer.
Zo kunnen we altijd meedoen met tentoonstellingen zodra de mogelijkheden er zijn.
Bij dit bericht sturen we als bijlage de informatie mee die ook in de nieuwsbrief van juni stond.

Ondertussen hebben zich al 10 leden aangemeld,
maar er ontbreken ook nog een paar namen.

De hoenderfokkers sturen we na deze e-mail
een overzicht van wel en niet aangemelde personen.

Aanmelden kan nog tot volgende week woensdag 3 augustus.

De afgelopen weken kregen we er vier nieuwe leden bij.
Jeetje, super!!! In de eerstvolgende nieuwsbrief staan we even langer bij de nieuwe leden stil.
Maar nu alvast een hartelijk welkom aan:
Sabine Brouwer
Liselotte Veenstra
Simon Santema
Sijko van der Veen.

Tenslotte is er op woensdagavond 3 augustus 2022
wederom gelegenheid om uw jonge konijnen te laten tatoeëren.
Vanaf 19.00 uur bij Fokke van der Veen, Noordersingel 80 te Burgum.

Met vriendelijk groeten.

Namens het bestuur van PKV ‘Burgum e.o.’
Wiebren de Jong

Bijlage: Hoenderenten

Vogelgriep Minnertsga.

ANP
NOS Nieuws
Bron: https://nos.nl/artikel/2438443-vogelgriep-in-friesland-105-000-vleeskuikens-afgemaakt

Vogelgriep in Friesland, 105.000 vleeskuikens afgemaakt

Op een vleeskuikenbedrijf in Minnertsga, in de Friese gemeente Waadhoeke, is vogelgriep vastgesteld. Volgens het ministerie van Landbouw gaat het waarschijnlijk om de hoogpathogene variant. Om verspreiding te voorkomen, worden alle 105.000 vleeskuikens die er zitten geruimd.

Binnen een cirkel van drie kilometer liggen nog twee andere vleeskuikenbedrijven van dezelfde eigenaar. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat deze bedrijven de komende twee weken intensief monitoren op ziekteverschijnselen die mogelijk op vogelgriep kunnen duiden.

In een ring van tien kilometer rond het getroffen bedrijf liggen nog tien andere pluimveebedrijven. Voor deze bedrijven geldt een vervoersverbod. Dat betekent dat er geen vogels, eieren, mest, gebruikt strooisel en andere producten die van pluimveebedrijven komen, mogen worden vervoerd.

Miljoenen dieren geruimd

Nederland heeft te kampen met de ergste vogelgriepuitbraak in twintig jaar. Miljoenen dieren zijn sinds de eerste uitbraken in oktober vorig jaar geruimd. Op zeker vijftig pluimveebedrijven is de ziekte vastgesteld. Sinds eind oktober geldt een landelijke ophokplicht voor pluimvee.

Zie ook de video van de NOS door hier te klikken.

Gestolen kuikens!

‘Kipnappers’ stelen vier kuikens in West: “Wat is dit voor een wereld?”

1 juli 2022, 16.33 uur · Aangepast 1 juli 2022, 16.51 uur · Door AT5/NH Amsterdam
Bron: https://www.at5.nl/artikelen/215851/kipnappers-stelen-vier-kuikens-in-west-wat-is-dit-voor-een-wereld

Vier kuikens zijn afgelopen woensdag gestolen uit een hok met kippen en fazanten in de Arie Biemondstraat in West. Eigenaar Marco Feenstra vindt het onbegrijpelijk. 

De tuin staat voor zijn huis. Op beelden van zijn bewakingscamera’s heeft hij de vrouwen gezien. “Dan wordt je gewoon woest man. Dan denk ik, wat is dit voor een wereld? Je hebt dit voor de buurt, voor jezelf. Iedereen vindt het leuk en is positief. En dan worden er gewoon vier kuikens van vier dagen oud die eigenlijk nog onder de moeder zitten ontvreemd.” 

De moederkip is van slag. Feenstra: “Kijk, er worden natuurlijk vier kinderen weggehaald, zomaar. Door jeugdzorg bij wijze van spreken. Dus die is aan het zoeken. Die is helemaal van slag en zit continu in de hoek van het hok waar ze altijd zat met de kleintjes.”

De buurvrouw van Feenstra, Anke, heeft een boodschap voor de ‘kipnappers’. “Waarom doen jullie dat? Ik vraag aan jullie, willen jullie alsjeblieft de kuikens terugbrengen? Voor de moeder, voor de kuikens, voor Marco en Gonny (de vrouw van Marco), maar ook voor de hele buurt en alle kinderen en mensen die hier komen kijken.”

Bekijk het filmverslag hier.

 

Konijnenopvang overvol, uitleg LICG.

Konijnenopvangen overvol: konijnen houden wordt vaak onderschat

06-07-2022
Bron: https://www.licg.nl/nieuws/konijnenopvangen-overvol-konijnen-houden-wordt-vaak-onderschat/

Al enkele maanden berichten diverse konijnenopvangen dat ze te maken hebben met een flinke toestroom aan konijnen. De periode voor de zomervakantie is daar berucht om, maar de laatste jaren lijkt dit nog erger te zijn. Wellicht heeft dit te maken met mensen die tijdens corona een konijn hebben aangeschaft (vaak voor de kinderen) zonder zich eerst goed te verdiepen in wat deze dieren aan verzorging vragen. En blijkbaar ook zonder erbij na te denken wie er in de vakantie voor het konijn kan zorgen.

Konijnen worden ergens op straat gedumpt, in de natuur ‘vrijgelaten’ en gelukkig soms ook naar de opvang gebracht zodat ze in elk geval goed verzorgd worden en herplaatst kunnen worden. Dat vrijlaten in de natuur is overigens een heel slecht idee: het klinkt misschien mooi, maar een konijn dat opgegroeid is als huiskonijn kan daar vaak niet overleven en valt bovendien door gebrek aan schutkleur en door zijn gedrag extra op voor roofdieren. Zo’n dier gaat dus een angstig avontuur tegemoet dat dikwijls al snel eindigt in opgegeten worden.

Verkeerd ingeschat

Konijnen zijn geen knuffeldieren. Ze houden meestal niet van op schoot zitten en willen al helemaal niet door kinderen rondgedragen worden.

Konijnen zijn bij uitstek groepsdieren. Een konijn in zijn eentje mist een ander konijn om mee te spelen, elkaar te wassen en tegenaan te slapen. Een ander konijn als maatje geeft hem een veilig gevoel. Een eenzaam konijn kan heel sloom worden of zich onzeker en onprettig voelen en daardoor bijvoorbeeld gaan bijten of snel ziek worden. Houd dus altijd tenminste twee konijnen bij elkaar!

Lang niet alle konijnen passen bij elkaar, en u kunt niet zomaar twee konijnen bij elkaar zetten. Ze moeten langzaam aan elkaar wennen, anders is de kans op vechten groot. Verreweg de beste combinatie is een mannetje en een vrouwtje, en natuurlijk moet dan in elk geval het mannetje gecastreerd zijn. Er zijn immers al zoveel konijnen die geen baasje hebben… Twee mannetjes gaat meestal fout, en ook twee vrouwtjes kunnen gaan vechten als ze volwassen worden.

Konijnen hebben veel ruimte nodig om te kunnen rennen, kosten tijd voor verzorging en aandacht en zijn bovendien helemaal niet zo goedkoop in het onderhoud. Konijnen kosten jaarlijks een veelvoud van hun aanschafprijs. Onverwachte dierenartskosten kunnen oplopen, want met een ziek konijn kunt u vaak niet wachten tot de volgende dag of na het weekend!

Konijnen zijn kwetsbare dieren die onder andere gevoelig zijn voor verkeerde voeding. U moet dus goed weten wat u doet om hem gezond te houden.

Konijnen kunnen veel ouder worden dan u misschien denkt: met een goede verzorging is 10 jaar goed haalbaar en soms nog meer. Een konijn van 4 is dus niet oud!

Een konijn aanschaffen

Lees voor de aanschaf eerst onze huisdierenbijsluiter over het konijn. (klik op de blauwe tekst)
Daarin leest u nog veel meer informatie die u moet weten voor u kunt beslissen of konijnen echt in uw leven passen.

Overweegt u om konijnen (meer dan 1 dus!) aan te schaffen, kijk dan eens bij een konijnenopvang. Er zitten konijnen van allerlei maten, kleuren, leeftijden (ook jonkies) en karakters. Men kan u helpen om een combinatie te maken als u al een konijn heeft dat u een maatje wilt geven. De mannetjes zijn regelmatig al gecastreerd, en u kunt er ook al gekoppelde stelletjes aanschaffen. Dat scheelt een hoop gedoe!

Afstand doen van een konijn.
Overweegt u juist om uw konijn weg te doen? Kijk dan eerst eens of dat wel de beste oplossing is. Voor vakantie is vaak wel een oppas te vinden. Misschien vindt iemand bij u in de straat het wel heel leuk om voor uw konijnen te mogen zorgen. Vraag het eens op de buurt-app! En wellicht is er nog een plekje vrij in een pension. Er zijn bovendien ook mensen die tegen betaling uw konijn kunnen komen verzorgen: kijk maar eens rond op internet.

Vinden uw kinderen (of uzelf?) het konijn niet meer leuk, kijk dan eens hoe dat komt. Is het konijn sloom? Met een maatje erbij en een groter verblijf waar hij in kan spelen en rennen worden konijnen veel interessanter, ook voor uzelf. Bijt het konijn? Ook daar is vaak wel iets aan te doen met een groter verblijf, een andere omgang met het konijn en door te zorgen voor een maatje. Lees daarover ook eens ons artikel over bijtende konijnen.

Wilt u het konijn echt niet houden, dump het dier dan nooit op straat of in een bos maar breng het naar een opvang of probeer zelf een nieuwe eigenaar te vinden. Dat kan lastig zijn nu alles zo vol zit, maar het is uw verantwoordelijkheid om een goede plek voor het dier te vinden. U bent er nu eenmaal aan begonnen, dus dat is wel het minste dat u voor het dier kunt doen. Bovendien is het dumpen van dieren strafbaar. Zorg dus goed voor uw konijn tot u een geschikt nieuw adres voor hem of haar heeft gevonden.

Hanengevechten afgestraft. Eerste strafzaak in Nederland.

ANP/Robin van Lonkhuijsen

In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Mannen krijgen werkstraffen voor houden van hanengevechten

Twee mannen zijn door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot werkstraffen voor het houden van hanengevechten in een schuur in Bodegraven. De rechter oordeelde dat er sprake was van dierenmishandeling.

Boy de M. (35) uit Zwammerdam en Joseph S. (41) uit Bodegraven moeten respectievelijk 80 uur en 40 uur werkstraf uitvoeren. Ook mogen ze de komende twee jaar geen kippen of hanen houden. Als ze opnieuw in de fout gaan, moeten zij de cel in, schrijft Omroep West.

Arena

Het duo werd in 2018 aangehouden na een politie-inval bij verschillende schuurtjes in Bodegraven. Bij de inval vonden agenten een ‘arena’, een ronde kooi waarin de hanen werden getraind. In een weiland vlakbij stond een vat met daarin een dode haan. In totaal vond de politie 70 hanen.

Twee weken geleden gaven de mannen in de rechtbank toe dat ze hanen hebben laten vechten, aldus een Omroep West-verslaggever. Het zou gaan om een uit de hand gelopen hobby, verklaarden de twee mannen die neven van elkaar zijn.

De rechter achtte vanmiddag niet bewezen dat de twee mannen gevechten ‘breder hebben georganiseerd’. De zaak is zover bekend de eerste strafzaak in Nederland rondom hanengevechten, stelt Omroep West.

Diersoorten die zijn toegestaan als huisdier.

Welke dieren mogen nog als huisdier? Nieuwe lijst.

06 juli 2022 11:59 Aangepast: 07 juli 2022 12:32
Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5319320/welke-dieren-mogen-als-huisdier-kabinet-komt-met-lijst

Voor het volledige artikel met filmpjes, klik op bovenstaande blauwe link!

Erik met zijn serval.
 

Het kabinet heeft een lijst met 30 zoogdieren samengesteld die je thuis mag houden. De servalkat, Russische dwerghamster en het stokstaartje mogen niet meer als huisdier worden gehouden per 1 januari 2024. “Onbegrijpelijk”, vindt Betty Hagebeek die zes servalkatten heeft en ze ook fokt.

Jarenlang onderzocht een groep onafhankelijke experts namens het kabinet 300 zoogdieren. Met als vraag: wel of niet geschikt als huisdier? Onderaan de streep hebben 30 zoogdieren de test doorstaan. Die zijn goedgekeurd om als huisdier te houden en staan op de zogenoemde positieflijst.

Later dit jaar komt nog een lijst toegestane reptielen. 

Gevaarlijk 

De dieren die afvallen zijn volgens de experts ongeschikt als huisdier omdat ze gevaarlijk zijn. Ze kunnen agressief zijn en daardoor een gevaar zijn voor de samenleving. Ook worden sommige dieren verboden omdat ze gewoonweg niet geschikt zijn als huisdier, omdat het gewoon wilde dieren zijn en niet thuishoren in een hok.

Zoals de egel, de chinchilla en de degoe. Ook de Russische dwerghamster is vanaf 2024 verboden. Volgens de onderzoekers bijt dit beestje, hoort het niet thuis in een hok en plant het diertje zich heel snel voort.  

Servalkat wordt straks verboden als huisdier

Servalkat straks verboden als huisdier: ‘Alle leuke dingen mogen niet meer’

‘Beter voor dierenwelzijn’

Minister Henk Staghouwer hoopt met de lijst een stap te zetten in de verbetering van het dierenwelzijn. “Ik heb lang naar deze lijst uitgekeken. Ik besef dat de lijst impact heeft op zowel houders die nu met veel liefde en plezier dieren houden als voor de sector. Maar we willen het welzijn van het dier zelf en de veiligheid van de mens voorop stellen.”

Betty heeft meerdere servals.
Betty heeft meerdere servals.

Mensen die nu een dier hebben dat niet op de zogenoemde positieflijst staat, mogen dat houden zolang het leeft. Maar nieuwe dieren mogen vanaf 2024 niet meer worden aangeschaft.

Steeds populairder

Zoals de serval, die in ons land aan populariteit toeneemt. Een serval is kleiner dan een tijger maar groter dan een kat. Hij leeft normaal op de Afrikaanse savanne. Het zijn jachtdieren, zoals alle katachtigen. Tijgerkat, wordt-ie in Italië genoemd. Naar schatting hebben ruim honderd mensen  in ons land zo’n serval. Mogelijk komen mensen ook op het idee door beroemdheden zoals Justin Bieber die servallen heeft.

Betty Hagebeek heeft zes servalkatten. “Een serval is een hartstikke lief beest. maar het is net als een paard. Voor een paard moet je een stal hebben, voor servals moet je een grote ren hebben. Ze moeten de ruimte hebben. Als je die hebt; kan dat prima.”

Slecht idee

Hagebeek ziet niets in een verbod. “Goede regels en eerlijke voorlichting zijn van belang en niet alleen voor de serval.”

Of minister Staghouwer niet bang is dat juist nu mensen als een malle servals aanschaffen? “Nee ik vertrouw erop dat mensen nadenken. Dieren als dit moet je niet houden als huisdier.”

Een chinchilla mag ook niet meer. Een chinchilla mag ook niet meer.

Dit is de positieflijst van het kabinet:

 1. Afrikaanse dwergrelmuis
 2. Algerijnse gerbil
 3. Alpaca
 4. Bleke gerbil
 5. Bruine rat
 6. Bunzing
 7. Cavia
 8. Chinese dwerghamster
 9. Chinese waterree
 10. Dwergrenmuis
 11. Ezel
 12. Fret
 13. Geit
 14. Goudhamster
 15. Grote Egyptische renmuis
 16. Harrington’s gerbil
 17. Hond
 18. Huiskat
 19. Huismuis
 20. Kameel
 21. Konijn
 22. Lama
 23. Mongoolse gerbil
 24. Noordafrikaanse renmuis
 25. Paard
 26. Rund
 27. Schaap
 28. Varken
 29. Waterbuffel
 30. Woestijnslaapmuis

Aardbeien bewaren zonder te koken en in te vriezen voor de winter.

“Wat heeft dat nu met kleindieren te maken ?” zult u misschien denken.
Mij is opgevallen bij de vele contacten die ik heb bij de verkoop van broedeieren, dat heel veel fokkers ook natuurliefhebbers zijn en bovendien vaak een moestuin hebben. Ik neem u even mee naar Azerbijan.

Het is juni 2022. De zon schijnt, er worden aardbeien geplukt. dan ineens kraait er een haan, wat een sfeer en mooie natuur, u komt helemaal tot rust bij dit alles…….ach kijkt u zelf maar even verder …………

 

 

Konijnen massaal gedumpt: ‘We vrezen het ergste voor de vakantie’

 
Bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4103654/konijnen-massaal-gedumpt-we-vrezen-het-ergste-voor-de-vakantie
 
Weer een tam konijn dat buiten rondloopt. Sharon van Offeren van Opvangcentrum de Maashorst in Schaijk kijkt er eigenlijk niet van op. De laatste maanden is het continu raak. “We krijgen drie konijnen per week via de Dierenambulances aangeboden.”
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Malini Witlox

In het opvangcentrum wonen nu 45 konijnen. En de vakantieperiode, een tijd waarin mensen traditiegetrouw veel huisdieren dumpen, is nog niet eens aangebroken.

“Het begon in maart, veel konijnen komen uit de Loonse en Drunense Duinen. Veel zijn pasgeboren en ontzettend mager, ze zijn te vroeg bij de moeder weggehaald. Het zijn met name rammen. Van de acht die we er vandaag kregen waren er zes mannetjes, vorige keer waren dat er zeven van de acht.”

Het opvangcentrum vermoedt dat er in de buurt van de duinen een fokker zit, die minder populaire konijnen buiten loslaat. “Mannetjes moet je laten castreren, dat is duur. Daarom kiezen veel gezinnen voor een vrouwtjeskonijn. Officieel moet je konijnen als mannetje en vrouwtje bij elkaar zetten, maar een fokker zegt dan dat twee vrouwtjes ook samen kunnen.”

Adoptie
Van Offeren hoopt dat de konijnen een nieuw baasje vinden. “Mensen die een konijn of ander knaagdier willen, weten ons gelukkig goed te vinden. En als niemand ze wil, blijven ze gewoon hier wonen.”

De opvang krijgt dieren uit heel Oost-Brabant en soms zelfs uit Gelderland. “We zijn de enige opvang die vogels en knaagdieren opvangt. Veel opvangcentra zijn voor katten en honden, die hebben wij juist niet. Mensen nemen soms een huisdier en zijn het dan na een paar maanden of paar jaar beu. Met de vakantietijd op komst, vrezen we het ergste.”

Al die knaagdieren eten samen wel een heleboel. Hooi, stro, zaagsel, voerbakken kan de opvang dan ook goed gebruiken. Ook mensen die willen helpen met de verzorging van de dieren zijn welkom.

(Klik op de link bij de bronvermelding voor meer foto’s.)

Nieuwsbrief nr. 2, juni 2022

Beste leden van PKV ‘Burgum e.o’,

Hierbij sturen we u een nieuwsbrief.
De 2de nieuwsbrief van 2022.
Ook vindt u een aantal bijlagen, o.a. over de Zomershow Noordoost Friesland.
In de nieuwsbrief nodigen we u uit voor een hele rij activiteiten.
We hopen u bij één of meerdere evenementen te treffen.
Juist in deze tijd waarin onze hobby het lastig heeft.
We hebben elkaar nodig.
Meld u dus aan!!!!

Veel leesplezier.

Met vriendelijke groeten,
Namens het bestuur van PKV ‘Burgum e.o.’

Wiebren de Jong

Bijlagen:

Nieuwsbrief no. 2, juni 2022

vraagprogramma2022

Informatie bij de Zomershow Noordoost Friesland

EIERKEURINGZOMERSHOW

Enten van konijnen 20 juli 2022

Hoenderenten

ZSNOF22D

Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Tzum

In Tzum (gemeente Waadhoeke, provincie Friesland) is op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 166.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen dertien andere pluimveebedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op de locatie in Tzum wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update in dit persbericht, en via de online kanalen van het ministerie van LNV, gemeld.

Documenten

Om de documenten te openen klik op de blauwe tekst.