Skip to main content

Overtollig pluimvee en konijnen.

Hoenderfokkers en konijnenfokkers die gewend waren hun overtollige dieren af te leveren bij Yn é Loads in Feanwalden, kunnen nu hun dieren brengen bij Hendrik in Twijzelerheide, Hillebrandsreeds 28.
U ontvangt voor de ingeleverde dieren geen vergoeding.
Als u dieren wilt inleveren dan eerst even bellen voor een afspraak met Hendrik op telefoonnummer 0511-442999.

Sprookjeswonderland raakt door omstreden besluit behalve damherten ook wallaby’s en zeboes kwijt. ’We slaan een beetje door’

Dierverzorger Joël Slootjes met een van de wallaby’s van Sprookjeswonderland, in dit geval de onfortuinlijke Wally die in 2019 na het afsteken van vuurwerk verlamd raakte en uiteindelijk moest worden laten ingeslapen.© Archieffoto Henk de Weerd

Als het kabinet vasthoudt aan de nieuwe lijst voor toegestane huis- en hobbydieren, dan heeft dat niet alleen gevolgen voor de damherten die gehouden worden bij Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Ook de wallaby’s en de zeboes moeten dan op termijn het veld ruimen. Het sprookjespark heeft een basispopulatie van drie hindes en een bok. Directeur Mathijs de Vries is verbaasd over het voorgenomen besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat vooralsnog gesteund wordt door een Kamermeerderheid. Op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst staan nog dertig soorten, damherten zijn geschrapt. „Omdat ze gevaarlijk zijn voor mensen, dat lijkt me een beetje vergezocht.”
Hij snapt dat het houden van dieren aan bepaalde regels onderhevig is. „Maar op het moment slaat het wel een klein beetje door.”
Mathijs de Vries: ,,Dat damherten gevaarlijk zijn voor mensen, dat lijkt me een beetje vergezocht.”© Archieffoto Jaap van der Pijll

Hoewel de lijst pas op 1 januari 2024 van kracht wordt en de bestaande populatie herten mag blijven rondlopen tot hun dood, heeft dit volgens De Vries toch op korte termijn al gevolgen. „Wij hebben elk jaar wel een stuk of drie jonge hertjes. Die kunnen niet allemaal blijven, maar je mag ze straks ook niet meer verplaatsen of verkopen. Dus eigenlijk moet de bok op korte termijn al weg.” Ook de zeven wallaby’s (minikangoeroes) en drie zeboes – Zuid-Aziatische runderen met een opvallende bult in hun nek – zijn straks taboe. „Gewone koeien mogen wel, want die geven melk en worden gezien als productiedieren. Net als lama’s, voor de wol. Maar zeboes dus niet.”

Niko Dol is vergroeid met ’zijn’ herten.
Bron: Bezoekers en beheerders ongerust over toekomst van West-Friese hertenkampen. ’Ik stond zelf hier ook als zesjarige bij het hek’ | Noordhollands Dagblad

“Meet and Greet” van hoenderfokkers

Onderwerp:
Meet and Greet
Zaterdag 4 februari 2023 van 09.00 tot 12.00 uur
Locatie: Kantine van Zorgboerderij en Manege
aan de Pûsterwei 10 in Surhuizum

 

Beste leden van PKV ‘Burgum e.o.,

In het bijzonder de kippenhouders binnen onze club.
Bijgaand vinden jullie een uitnodiging voor een Meet and Greet van hoenderfokkers.
Zaterdagmorgen 4 februari van 9.00 – 12.00 uur.
Koffie drinken, gezellig bijpraten en (eventueel) een digitale hoenderkeuring en eierenkeuring.
Dat allemaal aan de Pûsterwei te Surhuizum in samenwerking met de leden van de Aeikoer.
Door een misverstand wordt deze uitnodiging jullie veel te laat toegezonden.
Helaas, onze excuses. Desondanks hopen we jullie te ontmoeten

Met vriendelijke groeten,
Het bestuur.

Klik op onderstaande gekleurde tekst om de uitnodiging te openen.

Meet Greet – 4 februari 2023

Nertsen in Spaanse fokkerij hebben vogelgriep, mogelijk onderlinge besmetting

ANP
NOS Nieuws

In een nertsenfokkerij in het noordwesten van Spanje is afgelopen oktober vogelgriep vastgesteld. Mogelijk hebben de nertsen elkaar onderling besmet met het virus, zeggen onderzoekers. Dat zou het eerste bewijs zijn dat het nu aanwezige vogelgriepvirus van zoogdier op zoogdier kan overgaan.
Spaanse en Italiaanse onderzoekers hebben de uitbraak in de nertsenfokkerij bestudeerd. Die is waarschijnlijk ontstaan door het voedsel dat de nertsen kregen, vaak resten van pluimvee. Ook is het mogelijk dat nertsen in de halfopen houderij in contact zijn gekomen met wilde zeevogels die besmet waren met vogelgriep. Het sterftecijfer onder de nertsen liep in een korte periode relatief hoog op, tot 4,3 procent per week. Dat betekent dat op het toppunt van de uitbraak in de fokkerij met 52.000 dieren ruim 2200 nertsen doodgingen. Dode dieren die onderzocht werden, hadden vaak een ernstige longontsteking en een bebloede snuit. Het oplopende, hoge sterftecijfer is volgens onderzoekers een belangrijke aanwijzing dat de nertsen elkaar besmet hebben. “Het is niet waarschijnlijk dat besmetting bij al die sterfgevallen via het voer of contact met wilde zeevogels is gegaan”, zegt Thijs Kuiken, viroloog bij het Erasmus Medisch Centrum.

Fretten

De onderzoekers durven niet hard te concluderen dat de nertsen in de Spaanse fokkerij elkaar daadwerkelijk besmet hebben met het vogelgriepvirus. “Ze wachten op verder onderzoek uit het laboratorium, waar onder meer de besmettelijkheid van het vogelgriepvirus van fret naar fret bestudeerd wordt”, aldus Kuiken. Fretten zijn ook marterachtigen en lijken qua besmettelijkheid bovendien het meeste op mensen. Hoe efficiënt het virus van fret op fret overgaat is een goede maat voor de efficiëntie waarmee het virus van mens op mens zou kunnen overgaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de kans op verspreiding van mens op mens klein. Wel is er in Ecuador al een geval bekend van een 9-jarig meisje dat besmet is geraakt met het vogelgriepvirus, waarschijnlijk via pluimvee in de achtertuin van haar huis.

Corona-uitbraken

Nertsen zijn, zoals alle marterachtigen, gevoelig voor infectie met influenzavirussen. Nertsen worden gehouden voor hun vacht, die veel gebruikt wordt in de bontindustrie. Vanwege de vele corona-uitbraken in de overgebleven nertsenhouderijen in Nederland werden die bedrijven in 2020 versneld gesloten. Het verbod op pelsdierhouderij zou eigenlijk pas in 2024 ingaan.

Froached egg: dit is het (en zo maak je het)

Een keer iets anders dan een gekookt, gebakken of geroerd ei. Froached egg. Een gepocheerd ei dat je daarna nog lekker knapperig maakt door het even te bakken in de pan. Zo maak je het!

   Bron: Froached egg: dit is het (en zo maak je het) – Heel Holland Bakt

Eieren

Een froached egg

Je dag starten met een gekookt, gebakken of gepocheerd eitje bij het ontbijt is natuurlijk heerlijk. Maar wil je een keer iets nieuws proberen met je ei? Dan is deze nieuwe trend misschien iets voor jou. Wie weet heb je het al voorbij zien komen: een froached egg. Een nieuwe manier van het eten van een eitje, die eigenlijk een combinatie is van een gepocheerd en gebakken ei. Heel lekker voor op een broodje samen met bijvoorbeeld een plakje zalm of avocado.

Hoe maak je een ‘froached egg’?

Een froached egg begint met het maken van een gepocheerd ei. Maar hoe werkt dat ook alweer?

  • Vul een pan met water en voeg daar een scheut azijn aan toe.
  • Zet de pan op het vuur en verwarm het tot het bijna kookt.
  • Doe een eitje in een beker.
  • Maak met een lepel een draaikolk in het midden van de pan met water.
  • Giet het ei in de draaikolk.
  • Maak af en toe draaiende bewegingen in de pan.
  • Voor een zacht eitje laat je het eitje voor 3 minuten in de pan, voor een harder ei zo’n 5 minuten.
  • Haal met een spaan het gepocheerde ei uit het water en laat goed uitlekken.

Van gepocheerd ei naar froached egg

  • Dan komt nu de stap die dit ei anders maakt dan een gewoon gepocheerd ei. Je legt het ei namelijk (heel voorzichtig) in een pan met olie. Mocht je het lekker vinden dan kun je nog een beetje panko (paneermeel) op het gepocheerde eitje strooien, voor een knapperig effect.
  • Laat het even iets aanbakken en draai het dan om.
  • Knapperig genoeg? Haal het dan voorzichtig uit de pan en leg het op je broodje. Wanneer je het opensnijdt loopt het eigeel eruit. Heerlijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Landelijke chipplicht voor katten op komst

ANP
NOS Nieuws.
 
Het wordt verplicht om katten te chippen en te registreren. Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil op die manier zoekgeraakte katten sneller met hun eigenaar herenigen. Ook moet het makkelijker worden om zwerfkatten zonder eigenaar aan te pakken. De chipplicht gaat in elk geval gelden voor huiskatten. Of ook zwerfkatten eronder moeten vallen, wordt nog onderzocht. Volgens het ministerie zijn er in Nederland zo’n 2,9 miljoen huiskatten en de schattingen over het aantal zwerfkatten lopen sterk uiteen. Per jaar worden zo’n 60.000 katten als vermist opgegeven.

Opvangkosten

Adema wijst erop dat de grote aantallen katten waarvan de eigenaar onbekend is een kleine 5 miljoen euro aan opvangkosten voor gemeenten veroorzaken. In zijn brief aan de Tweede Kamer benadrukt hij verder dat zwerfkatten en loslopende huiskatten voor overlast zorgen, ziekten kunnen veroorzaken en het gevaar lopen zoek te raken. Volgens hem is “het niveau van welzijn” van deze katten minder dan dat van “gehouden katten”. Met een chipplicht moet het ook makkelijker worden om eigenaren aan te spreken op hun verantwoordelijkheid om voor het dier te zorgen.

Geen verschillen per gemeente

De minister heeft zijn plan besproken met gemeenten, provincies en diverse organisaties. Wanneer de landelijke chipplicht een feit is, is nog niet bekend. Adema benadrukt dat hij hecht aan een zorgvuldige invoering en dat er nog onzekerheden zijn. Het gaat dan onder meer over de kosten. Eerder is een proef gedaan om gemeenten zelf te laten bepalen of ze een plicht wilden. Maar Adema ziet meer in landelijke invoering. Er zijn al wel gemeenten die eigenaren de mogelijkheid bieden op vrijwillige basis hun kat te chippen. En voor honden bestaat al een landelijke chipplicht. De Dierenbescherming reageert verheugd op de beslissing van de minister. De organisatie voert al jaren actie voor de verplichting, onder meer om vermiste katten sneller te kunnen terugbrengen bij hun baasje. Van alle vermiste katten die in het asiel terechtkomen, kan 17 procent worden herenigd met hun baasje; de rest van de dieren heeft geen chip of een chip die niet goed geregistreerd is. “Ter vergelijking: voor honden is dit maar liefst 93 procent, waarmee wordt aangetoond dat chippen écht effectief is.”

Omvangrijke diefstal van dure duiven verijdeld door eigenaar!

Criminelen stelen bijna alle duiven uit Den Ham: heldhaftige Harold zet achtervolging in

Bijna waren de brutale dieven gevlogen, maar door snel ingrijpen kon Harold Zwiers uit Den Ham maandagavond voorkomen dat Litouwers er met zijn wereldklasse duiven vandoor gingen. En maar goed ook, want zijn dieren zijn hem emotioneel én financieel veel waard.

Dankzij een goede alarminstallatie kon de Overijsselaar meteen achter ze aan. Te voet welteverstaan, want op zo’n 500 meter afstand van het verblijf van de duiven stond de bus van de twee jonge dieven vast in de modder. Muurvast, ze konden geen kant op. En daar waren de onverlaten kennelijk zo druk mee, dat Harold zelfs nog even terug kon lopen naar huis om zijn mobiele telefoon te pakken. Die was hij in de haast vergeten.

Tonnen waard

Na een telefoontje naar de alarmcentrale weten toegesnelde agenten de criminelen snel in te rekenen. In het busje zaten duivenhokken gebouwd, een sterk signaal dat je te maken hebt met een professionele bende. Volgens Harold komen de laatste tijd dit soort inbraken veel vaker voor. “In het Verre Oosten kunnen ze veel geld met die duiven verdienen. Soms honderdduizend euro, soms tweehonderdduizend euro.”

Nu, een paar dagen na de poging tot diefstal kan Harold weer een beetje lachen. Hij had niet geweten wat hij zou doen als zijn gevederde vrienden definitief van hem waren afgenomen. “Ik ben er heel gek mee”, zegt hij met een warme blik, terwijl hij topduif Robin even in de handen houdt.

Rode of bruine vlekjes in een ei: hoe komt dat en kan het kwaad?

vlekjes

Publicatiedatum: 13 januari 2023

Na het openbreken van een ei zijn er soms rode of bruine vlekjes te zien in het eigeel of -wit. Het is geen teken dat het ei is bevrucht, wat weleens gedacht wordt, maar wat is het dan wel? En kan het kwaad of kan het ei gewoon gegeten worden?

Vlekjes het resultaat van een gescheurd bloedvat

Het kan gebeuren dat er tijdens de vorming van een ei een bloedvaatje scheurt, waardoor er een kleine hoeveelheid bloed in terecht komt. Dat is dan te zien aan rode of bruine vlekjes in het ei, afhankelijk van in welke mate het bloed gestold is. Dat kan geen kwaad voor de kip en ook niet voor de eetbaarheid van het ei. Het betekent ook niet dat het ei is bevrucht, want over het algemeen worden er bij kippenboerderijen die eieren verkopen alleen leghennen gehouden en geen hanen.

codes
Felle lamp pikt eieren met vlekjes bloed eruit         

De eieren met bloedvlekjes worden er grotendeels tijdens het sorteerproces uitgepikt. Daarvoor worden ze door een machine gehaald, waarbij ze met een felle lamp worden gecheckt. Soms glipt er dan toch 1 tussendoor. Dat gebeurt overigens vaker bij bruine eieren, aangezien bloedvlekken daar net wat moeilijker in te zien zijn dan witte. De eieren met vlekjes die er tijdens het sorteerproces tussenuit gehaald worden, gaan overigens niet de vuilnisbak in. Die worden onder andere gebruikt voor grondstof voor andere producten, zoals koekjes. 

Ei met vlekjes gewoon eetbaar

Zoals hierboven al aangeven is er verder niets mis met het ei, u kunt het dus gewoon eten of in een gerecht verwerken. Vindt u het toch niet zo’n prettig idee, dan kunt u het er natuurlijk altijd met een vork of mes uit vissen.

Eitje
En wat zijn die witte draadjes?   

 

Naast vlekjes zitten er soms ook witte draadjes in een ei. Dit gaat om kleine strengen eiwitten, die ervoor zorgen dat de eidooier goed op zijn plaats blijft en beschermd wordt tegen schokken van buitenaf. Het komt vaker voor in een verser ei, dan een ei dat al wat ouder is. Ook dit gedeelte van het ei is gewoon eetbaar en vaak lost het tijdens het koken ook vanzelf op. Gebeurt dat niet, dan kan dat wel een wat apart mondgevoel geven, dus om die reden kunt u het er ook uit halen. Dat is in elk geval goed om te doen wanneer u eieren gebruikt om er een egale substantie mee te maken, zoals bijvoorbeeld vla. U kunt het er dan met een vork uithalen of het ei door een zeef halen.

(Bron: FavorFlav, Creativo Nederland, Foodly, Libelle.be. Foto: Shutterstock)

Wolvenschade? Neem een ezel!

In toenemende mate lezen we over wolvenschade. Hierna een korte film van ongeveer 10 minuten over de inzet van ezels om wolvenschade tegen te gaan. Ezels en wolven kunnen elkaar niet uitstaan. Dit filmpje laat zien dat ezels, schapen en andere dieren, kunnen bewaken en beveiligen. Uit de film blijkt bovendien dat een ezel uw dieren ook kan beschermen tegen agressieve honden en waarschijnlijk ook tegen vossen! Wie weet is dit ook een mooie oplossing voor boeren en hobbyboeren met vee en kleinvee in ons land!

Zonder veren, maar wel vertederend!

“Koud hé”, dat zeggen we in deze tijd van het jaar nog wel eens tegen elkaar (het is januari 2023 als ik dit intik). Maar dan kunnen we een lekkere dikke trui en goed gevoerde jas aantrekken. Dat geldt ook wel voor het vogeltje in dit volgende filmpje, maar dan toch wel een beetje anders. Als u het filmpje uitkijkt ziet u wel wat ik bedoel. Dodo heet dit kale beestje. Het is door een aandoening helemaal kaal en het zal ook nooit vleugeltjes of veertjes krijgen. Liefdevol en goed verzorgd door dierenvrienden geniet Dodo echter wel van het leven! Even bekijken hoe dat zit?