Vogelgriep (NOS) en link naar Radio Fryslan.

Pluimveesector vreest dat ophokplicht nog maanden gaat duren

Di 15 november, 10:13

Binnenland, Economie

ANP

De land- en tuinbouworganisatie LTO staat achter de aanscherping van de maatregelen tegen de vogelgriep. Het ministerie van Economische Zaken besloot gisteren dat mensen die niets te zoeken hebben in stallen van pluimveebedrijven daar niet meer mogen komen. Eigenaren van kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels moeten vermijden dat bezoekers in contact komen met de vogels.

De maatregelen volgen op de vondst van dode, besmette vogels rond het IJsselmeer en in Rotterdam. De afgelopen dagen spoelden alleen al in de Gouwzee bij Monnikendam meer dan 1250 dode vogels aan.

Zeer besmettelijk

Eric Hubers van LTO zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de kans dat de ziekte overslaat naar pluimveebedrijven nu zo groot is dat deze maatregelen noodzakelijk zijn. Bij de uitbraak in 2014 werden deze “uiterste” maatregelen pas van kracht nadat er in stallen dode vogels waren gevonden. 

Pas toen ernaar gezocht werd, werden in de natuur uitwerpselen van besmette vogels gevonden. “Nu vallen de vogels dood neer. Dat geeft aan dat dit virus wel erg besmettelijk is”, zei Hubers.

Hubers verwacht dat de nieuwe maatregelen en de ophokplicht nog maanden van kracht blijven.

vogelgriep-1

NVWA-medewerkers ruimen dode kuifeenden op bij Monnikendam ANP

In Duitsland, Hongarije en Oostenrijk zijn vogels van commerciële pluimveehouders al wel besmet geraakt. Door de uitbraken in Nederland in 2013 en 2014 weet iedereen wat de impact van een uitbraak is. Dan wordt een bedrijf geruimd en mogelijk ook bedrijven in de buurt. “Daarom neemt iedereen de uiterste maatregelen”, zei Hubers.

Nu alle dieren zijn opgehokt, vormt ontlasting van wilde vogels op de erven van pluimveehouders het grootste risico. Pluimveehouders die van buiten naar binnen gaan, moeten zich daarom douchen en andere schoenen en kleding aantrekken.

vogelgriep-2

Een keurmeester beoordeelt een haan op een pluimveetentoonstelling ANP

Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Onder meer de Friese pluimvee- en konijnenfokvereniging Burgum en omstreken is daardoor gedupeerd. Op de tentoonstelling die overmorgen begint, zullen geen vogels te zien zijn.

Bestuurslid Johannes Dijkstra zei in dezelfde uitzending dat het aantal tentoongestelde dieren is gehalveerd. “Anders waren we de grootste show van Friesland geweest. Nu kunnen we maar 350 dieren uitnodigen.” Dat scheelt zo’n 700 à 800 euro aan inkomsten. Dijkstra heeft begrip voor de maatregel. “Voorkomen is beter dan genezen.”

vogelgriep-3

Staatssecretaris Martijn van Dam (l) ANP

De maatregelen blijven zo lang van kracht als er risico bestaat, zei staatssecretaris Van Dam in dezelfde uitzending. Dat wordt elke week geëvalueerd. Van Dam gaat ervan uit dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en het belang ervan inziet dat iedereen zich aan de maatregelen houdt.

Pas als de ziekte overslaat naar de commerciële pluimveehouderij, worden de regels nog verder aangescherpt. “Dan kunnen we bijvoorbeeld tijdelijk alle pluimveetransporten in Nederland stilleggen. Dan kunnen we gebieden instellen waar extra beperkingen gelden. Maar ik hoop natuurlijk dat dat niet nodig is.”

Reinder Prins zijn verhaal bij Radio Fryslan: [Link]

Lees meer

Geen Hoenders en watervogels op de Tytsjerksteradielshow 2016

Geachte lezers,

Vanaf heden geldt een landelijk tentoonstellingsverbod voor (sier)pluimvee en watervogels.
Bij een aantal watervogels in het recreatiepark Plaswijckpark in Rotterdam is het vogelgriep type H5N8 vastgesteld. Deze vogels zijn inmiddels geruimd.
Gelet op deze besmetting en de vele besmettingen in de rest van Europa, zijn alle jaarbeurzen, markten, wedvluchten, culturele evenementen, tentoonstellingen, keuringen en andere tijdelijke verzamelingen verboden, voor zover daar pluimvee of watervogels op één plaats worden verzameld. Hoe lang dit verbod geldt is nog onbekend.
Het ministerie Economische Zaken neemt aanvullende maatregelen op de reeds afgekondigde maatregelen, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken.
Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels er voor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de door hen gehouden vogels. Alleen strikt noodzakelijke toegang van vreemden in het kader van diergezondheid en dierenwelzijn is toegestaan, zoals het bezoek van een dierenarts. Bezoekersregistratie is dan verplicht.
Tentoonstellingen voor konijnen, cavia’s, duiven en kleine knaagdieren kunnen wel doorgaan.

bron: http://www.sierduif.nl/kj3/index.php/nl/  en http://www.kleindierliefhebbers.nl/

Dit houdt in voor onze show van 17-19 november 2016 dat er GEEN hoenders, serama’s en watervogels zullen zijn. De show wordt WEL gehouden voor de konijnen, cavia’s en duiven.

het bestuur.

Lees meer

Hoender enten voor leden PKV burgum op 23 of 24 aug.

Hoenderenten voor leden op dinsdag 23 of woensdag 24 augustus as.

 

Uw hoenders moeten geënt worden tegen pseudo vogelpest zodra u dieren van uw erf naar een tentoonstelling wilt vervoeren. Bij de kippen die u instuurt voor een jongdierendag of een clubtentoonstelling hoort een entbewijs. U bent de eerste keer verplicht uw entbewijs te tonen als u mee doet aan onze jongdierendag op 17 september as. te Noardburgum.

PKV ‘Burgum e.o.’ kan het zgn. hoenderenten voor u verzorgen. Daartoe kunt u zich tot uiterlijk maandagavond 22 augustus opgeven bij Wiebren de Jong. Als u zich niet opgeeft, moet u zelf zorgen voor de benodigde entbewijzen.

Op dinsdagavond 23 of woensdagavond 24 augustus komt de dierenarts tussen 18.30 – 21.30 uur bij u langs om alle pluimvee te enten (te besproeien met vloeistof). Daarvoor hoeft u geen specifieke maatregelen te nemen. Behalve dat de dieren opgehokt moeten zijn in een hok of ren, d.w.z. niet vrij rond lopen in de tuin. Mocht u met vakantie zijn, dan horen we dat graag. We proberen dan een oplossing te vinden.

U moet  zorgen voor volledig ingevulde entbewijzen. In tweevoud. Op het entbewijs zijn de ringnummers van alle dieren ingevuld, dus ook van uw oude hoenders.

De formulieren zijn te downloaden via http://www.kleindierliefhebbers.nl/site/ncd-enting.html Hier vindt u ook nog verdere toelichting op de enting. Of via onze site www.pkv-burgum-eo.nl Vul het formulier nauwkeurig in, waarbij u voor jonge dieren kunt volstaan met het invullen van het eerste en het laatste ringnummer. Doe het duidelijk leesbaar: door te typen of met zwarte pen te schrijven. Zorg dat de formulieren in tweevoud klaar liggen.

De kosten bedragen € 15,00 all-in en ongeacht het aantal dieren. Dit bedrag moet voldaan worden tijdens het bezoek.

De enting wordt gedaan door Dierenartsencombinatie Burgum/ Garyp, Tuskendyken 41, 9251 LX te Burgum. Inlichtingen en opgave bij:

Wiebren de Jong

Mounewei 15

9286 EH Twijzel

Tel. 0511 – 543226 of 06-57331316 (bij voorkeur ‘s avonds)

e-mail: wiebren.jong@planet.nl

 

Lees meer

Meer fokkers met RVHD2

Geachte leden PKV Burgum,

De afgelopen weken blijven de berichten bij de KLN over RVHD2 via telefoon, e-mail en fax binnenstromen.

In het gehele land zijn uitbraken van acute sterfte in de stallen van konijnenfokkers. Meer dan de helft tot driekwart van de aanwezige konijnen liggen daar plotseling dood in het hok met kop achterover en toch in goede conditie.

Alarm: RVHD nieuwe type 2, een virusziekte waar geen medicijnen tegen bestaan. Alleen door voorbehoedend enten zorgt u, dat de dieren goed beschermd zijn.

Neem contact op met uw dierenarts voor de juiste beschermingsmaatregelen. Ga in ieder geval zo snel mogelijk preventief vaccineren, dat is de enige oplossing!

De vaccins die werkzaam zijn, kunt u vinden op de site van de Faculteit Diergeneeskunde afdeling Bijzondere dieren.

Vaccins als arvilap en novarvilap geven in ieder geval goede bescherming.

Deze ziekte is niet meldingsplichtig.

Bestuur PKV Burgum

Lees meer

Excursie melkveebedrijf Fam. den Hartog Kollum

Zaterdag 2 april hebben de leden en andere geïnteresseerden een zeer interessante en leerzame excursie gehad bij fam. den Hartog te Kollum.
Den Hartog vertelde vol passie zijn verhaal over de bedrijfsverplaatsing naar Kollum. En hou ze zijn gegroeid van 80 melkkoeien en 34 ha. land naar 500 melkkoeien met bijna 300 ha. land nu samen met 4 fulltime medewerkers. Alles tot in de puntjes verzorgd, en goed doordacht dit alles in balans met natuurbeheer en koe welzijn.
Fam. den Hartog bedankt!

Hier enkele foto’s

image3 image4 image5 image6

Lees meer

Bericht van een inzender.

Mijn eerste Tytsjerksteradielshow

Tijdens het 70 jarig bestaan mocht ik deelnemen aan mijn eerste Tytsjerksteradielshow.
Mijn naam is Klaas Dillema (53) en ik fok al vele jaren krielen voor tentoonstellingen.
In de loop der jaren heb ik diverse rassen gefokt, maar sinds 2006 heb ik mij helemaal gericht op de Serama’s.
Zo kwam het ook dat ik door Dhr Polet werd uitgenodigd om deel te nemen aan de Tytsjerksteradielshow.
Ondanks dat ik in Wâlterswâld woon was het er tot heden nooit van gekomen om eens wat dieren in te schrijven.Dit was dit een mooie gelegenheid voor mij om eens met uw vereniging kennis te komen maken.
En ook om de leden van de PKV Burgum te laten kennis maken met het nieuwe Serama ras.

Ik mocht vele enthousiaste reacties over mijn kleine kipjes ontvangen tijdens de show.
Natuurlijk was er hier en daar ook een kritische noot, maar dat hoort er natuurlijk ook bij als er een geheel nieuw ras geïntroduceerd wordt.

Al met al heb ik de Tytsjerksteradielshow als heel aangenaam ervaren.
En ik heb vol bewondering gekeken naar de wijze waarop een ieder zich heeft ingezet om de show tot een succes te maken.

Hartelijk dank voor uw uitnodiging en het warme welkom.
En graag tot ziens,

Klaas Dillema, Wâlterswâld.

Voor informatie over Serama’s kijk op de website, klik op: [Website Serama’s]

Lees meer

Website: laatste aanpassingen

01-10-2012: Nieuwe opbouw website.
02-10-2012: Kort verslag jongdierendag, onder menu [Shows]-[Jongdierendag].
02-10-2012: Meer foto’s jongdierendag geplaatst, met dank aan Janneke Taekema.
09-10-2012: Tekst voorzitter over de clubshow toegevoegd.
19-11-2012: Winnaars onze clubshow vermeld, en een aantal foto’s. Er volgen meer foto’s.
25
-11-2012: Meer foto’s geplaatst.

Lees meer