Wie zijn wij

Wij zijn “PKV Burgum e.o.”

De letters P.K.V. staan voor Pluimvee- en Konijnenfokkers Vereniging. Het gebied van de vereniging is Burgum en omstreken. We houden ons bezig met het fokken van kippen, konijnen cavia,s en duiven en proberen de rassen zo zuiver mogelijk te houden. Dit doen we door onderling elkaar te helpen en te ondersteunen, bij het selecteren en te conditioneren van de dieren.

Elk jaar is er een jongdierendag waar keurmeesters je vertellen er goed aan het dier is en beter kan. Je krijgt de resultaten mee op een beoordelingskaart. Zo weet je ook met welke dieren je verder moet. Dan volgt er in november een driedaagse show in de sportzaal “‘t HEECH” in Noardburgum. Hier worden je dieren opnieuw beoordeeld, ook zijn er prijzen te winnen. Dit zijn altijd spannende en gezellige dagen.

Om met de dieren naar een show te kunnen moeten de kippen en duiven worden voorzien van een ring. De konijnen en cavia,s krijgen een tatoeage. Hieraan zie je hoe oud de dieren zijn. Verder worden de hoenders nog geënt tegen pseudo-vogelpest, dit is noodzakelijk om onderlinge ziekten te voorkomen. Voor deze hobby’s hoef je over het algemeen geen grote investeringen te doen. De dieren kunnen al op een beperkte ruimte worden gehouden. Er zijn altijd leden (fokkers) die je kunnen helpen bij de keuze van een diersoort en waar je deze kunt krijgen. We zijn een vereniging met 70 leden. Twee maal per jaar wordt er een clubblad uitgegeven. Voor de tentoonstelling wordt een inschrijfprogramma gemaakt waarmee fokkers de dieren kunnen opgeven voor de show.

2007 was voor de vereniging een bijzonder jaar. De vereniging is in dit jaar 65 jaar oud geworden. Met een record aantal (show)inzendingen, namelijk 613 dieren.

Het jaar (2012) wordt een bijzonder jaar, we bestonden namelijk 70 jaar. We willen dit ook op onze clubshow tot uiting brengen. We hopen dat we u kunnen verwelkomen als inzender van dieren. En dat hebt u gedaan, hiervoor onze grote dank. Maar liefst 623 dieren heeft u ingezonden!!.