Vogelgriep oorzaak dode vogels langs Waddenkust.

Open publicatie Leeuwarder Courant
3 november 2020
Tekst: Ilona de Vries
Foto’s: Marcel van Kammen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de pier bij Holwerd lagen zondag tientallen dode vogels.

HOLWERD Vogelgriep is de oorzaak van de vele tientallen dode en zieke watervogels die de afgelopen dagen langs de Waddenkust zijn aangetroffen. ‘Door de hele provincie zijn wel vogels gevonden’

Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gisteren bevestigd. Het gaat om de variant H5N8 die niet besmettelijk is voor mensen. De ziekte werd bij een aantal vogels vorige week al vastgesteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een verzwakte en een dode brandgans.

Nadat er steeds meer vogels werden gevonden, nam het NVWA extra monsters. De dieren zijn onder andere aangetroffen bij Holwerd, Ferwert en op Ameland. Volgens vogel-opvangcentrum De Fûgelpits in Moddergat zijn er allerlei wilde vogels gevonden, zoals wulpen, grutto’s, buizerds en velduilen, maar vooral brandganzen.

Dat het zou gaan om vogelgriep hing al een paar dagen in de lucht. Daarom besloten betrokken partijen, waaronder de gemeente Noardeast-Fryslân, Veiligheidsregio Fryslân, Wetterskip Fryslân en It Fryske Gea gisteren bij elkaar te komen. „Door de hele provincie zijn wel vogels gevonden. Daarom willen we dit gezamenlijk aanpakken en niet ieder voor zich”, zo laat een woordvoerder van Noardeast-Fryslân weten. „Bijvoorbeeld als het gaat om het opruimen van de vogels. We laten ze in natuurgebieden voorlopig liggen, maar in publieksruimten worden de vogels weggehaald.”

Veiligheidsregio Fryslân roept mensen met klem op om niet zelf vogels aan te raken en te verplaatsen. „We komen nog met een punt waar mensen melding kunnen maken van gevonden vogels. Naar verwachting dinsdag”, zegt de woordvoerder.

Dat er gisteren zoveel partijen bij elkaar kwamen om het probleem te bespreken, heeft volgens haar te maken met eerdere ervaringen. „Met dat in het achterhoofd, is het goed om vroeg met elkaar in gesprek te gaan, want we hebben elkaar nodig. Bijvoorbeeld als het gaat om: wat speelt er op welke locaties, wat is er nodig en wat is het handigst om gezamenlijk op te pakken? Plus, het is beter om elkaar in een vroeg stadium op te zoeken dan dat je achteraf moet zeggen: we waren te laat.”

Een van de eerste besmette vogels kwam in beeld bij vogelopvangcentrum De Fûgelpits. ,,De eerste vogels werden op Ameland gevonden en die kadavers werden vorige week opgestuurd naar NVWA. Dat bleek om vogelgriep te gaan”, vertelt Gaatske Wiersma van het opvangcentrum. Later in de week werden er steeds meer vogels gevonden. ,,Afgelopen zaterdag veertig dode brandganzen en gisteren wel zestig.”

Het liefste had Wiersma zicht ontfermd over de vogels. ,,We hadden heel graag willen helpen, en het kriebelde ook, maar het kon helaas niet. Als we deze vogels opvangen, krijgen ook onze eigen vogels er last van. Daarom is het beter om de al zieke vogels in te laten slapen, zodat ze direct uit hun lijden worden verlost”, verzucht Wiersma.

Bron: Vogelgriep oorzaak dode vogels langs Waddenkust