GRIJPSKERK. Niet bij wilde vogels in de natuur, ook in een afgesloten kippenschuur bij Grijpskerk heeft de vogelgriep nu toegeslagen.

Leeuwarder Courant  11 november 2020
door Frits Poelman
(Open publicatie)

Van het pluimveebedrijf bij Grijpskerk worden vandaag 48.000 dode witte en bruine legkippen weggehaald. Ze zijn gisteren meteen nadat de ziekte was vastgesteld, vergast in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Volgens een medewerker van de dienst sloeg de kippenboer maandag alarm na een ongewoon hoge sterfte onder zijn dieren in een van zijn schuren. In overleg met de dierenarts werd de inspectie gewaarschuwd, die maandagavond monsters nam.

Volgens de NVWA lijkt het erop dat de besmette kippen aan de Westerhornerweg in Grijpskerk (in de polder tussen het spoor en het Van Starkenborghkanaal) niet buiten zijn geweest. Het is vooralsnog een raadsel hoe ze besmet zijn geraakt.

De schuur met uitloopkippen (die voor de ophokplicht wel buiten kwamen) was niet besmet.

In het Fries-Groninger grensgebied rond de boerderij zijn strenge maatregelen van kracht om verspreiding te voorkomen. Zo is alleen onder strenge voorwaarden vervoer van eieren, melk en vlees mogelijk. Commerciële en hobbymatige pluimveehouders mogen hun dieren niet meer vervoeren.

De vervoersbeperking geldt in een zone van 10 kilometer rond de getroffen boerderij tussen de autosnelweg Groningen- Drachten (A7), Zuidhorn, het Lauwersmeer en Kootstertille. In dat gebied liggen plaatsen als Zuidhorn, Grootegast, Surhuisterveen en Buitenpost. Langs de Waddenkust in Friesland werden eind oktober en vorige week al honderden dode vogels gevonden. Ook twee Gelderse pluimveebedrijven raakten eerder besmet.