Mooie oplossing tegen vogelgriep, maar de regering doet er niets mee!

Kippenboer baalt: “De regering laat ons zitten”

01 nov 2021

Kippenboer Hans Hazenberg uit Abbega baalt ervan dat zijn uitvinding tegen de vogelgriep nog niet wordt opgepakt door de regering. Afgelopen week werd opnieuw een ophokplicht ingevoerd, nadat in Zeewolde de vogelgriep werd vastgesteld. “Het went niet”, zegt Hazenberg.

Gaas houdt vocht buiten

Hazenberg ging, nadat zijn bedrijf werd getroffen door de vogelgriep, op zoek naar een manier om het virus buiten de stal te houden. Hij bedacht een systeem met gaas, dat zo is gemaakt dat het vocht van buiten uit de stal houdt. Uit onderzoek door een dierengezondheidsinstituut bleek dat het systeem 90 procent van het virus tegenhoudt.

Hazenberg liet twee jaar geleden zien hoe het systeem werkt:

Tot frustratie van Hazenberg is het systeem nog niet breed ingevoerd. “En dat terwijl de kosten van het gaas, zo’n 10.000 euro, in het niet vallen bij de 1,5 miljoen euro die een ruiming kost.”

Het steekt

Hij hoopt dat er nog wat beweging in komt. “Er is een makkelijke oplossing voorhanden, iedereen binnen de pluimveehouderij heeft interesse, maar de regering laat ons zitten. De minister doet niets. Dat steekt me verschrikkelijk. Het geeft ons het gevoel dat we er alleen voor staan. Het is alsof ze van ons af willen”, zegt Hazenberg.

De universiteit van Wageningen gaat nu ook onderzoeken of het gaas inderdaad kan voorkomen dat het virus de stallen binnenkomt. De eerste resultaten worden eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht.

Lees het volledige artikel op Omrop Fryslan met tekst, beeld en geluid.