“De Boerderij”: geen trekvogels uit China of Korea en toch vogelgriep in Nederland

OPINIE Willem Bruil (jurist)
Bron: https://www.boerderij.nl/de-vogelgriep

Wat mij zo langzamerhand behoorlijk irriteert, is dat al die deskundigen, virologen en epidemiologen niet kunnen verklaren waarom de vogelgriep nou weer uitbreekt in Nederland.

De trekvogels krijgen de schuld, maar er bevinden zich geen trekvogels uit China of Korea in Nederland. Bij toendrazwanen is het virus kennelijk ook vastgesteld en deze komen wel hier naartoe, maar vanuit Siberië en niet vanuit China of Korea. En als de trekvogels met hun besmettingen ook al gesloten kippenschuren kunnen binnendringen wordt het allemaal wel erg speculatief.  Of hebben de betrokkenen inmiddels toegegeven dat zij met trekvogelpoep aan hun klompen door de scharrelstallen zijn gaan banjeren? Trouwens, in Nederland zijn nog helemaal geen trekvogels gevonden met een besmetting, hoewel daar intensief naar is gezocht. Het H5N8-virus in kennelijk zo sterk dat het duizenden kilometers kan reizen en overal kan doordringen.

Als we geen verklaringen hebben voor de oorzaak, komen de ingestelde maatregelen ook enigszins in de lucht te hangen. Natuurlijk is het verstandig om door vervoersverboden, ophokken en dergelijke de kans op verspreiding te verminderen, maar afdoende kan dat dan ook niet zijn en in elk geval kunnen nieuwe uitbraken niet worden voorkomen.

Wat ook altijd wordt gezegd is: “er is geen gevaar voor de volksgezondheid”. Toch worden de boeren in Hekendorp, Langeraar en Kamperveen ingeënt. En dan is er nog niet eens een goed vaccin beschikbaar, zo kunnen we ook vernemen. Daarom kunnen de kippen niet worden gevaccineerd.

Wie het allemaal begrijpt, mag het zeggen. Het is ook nog niet voor het eerst dat we te maken krijgen met de vogelgriep, we zouden dus zo langzamerhand wel enig inzicht mogen hebben.

Ik hou het erop dat we de vogelgriep als een natuurverschijnsel moeten zien, waar geen verklaring voor is. En als het inderdaad een ‘Act of God’ is, dan rest ons niets anders dan meeleven met de getroffen sector en hopen en bidden dat het overgaat. Gelukkig weten ze daar in Ede en Barneveld wel raad mee.