Vogelgriepexpert Kuiken: “Binnenhalen virus via lucht is zeer onwaarschijnlijk”

Geschreven door Leroy Vugteveen Journalist

Het is zeer onwaarschijnlijk dat het vogelgriepvirus zich via de lucht verspreidt en op die manier bij pluimveehouderijen binnenkomt. Dat zegt viroloog Thijs Kuiken. “Het is aannemelijker dat het binnenkomt via mensen, dieren, voer, ongedierte of voertuigen.” Dat gaat tegen het vermoeden in van Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. “Virusdeeltjes moeten altijd ergens aan zitten, dat weten wij ook. Dan denk ik met mijn boerenverstand dat het virusdeeltje best samen met stof of op een veertje kan zitten dat binnenkomt.”

Kuiken is als viroloog verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en onderzoekt al twintig jaar vogelgriep. Met die vergaarde kennis denkt hij dat een besmetting binnen een bedrijf niet te voorkomen is. “Je kunt een pluimveehouderij nooit hermetisch afsluiten. Zelfs met een goede bioveiligheid kun je het virus toch in de stallen krijgen.”

Verder lezen? Klik hier.