Kippenbril Friese uitvinding!

 

 https://www.villatrepetie.nl/c/paasdecoratie#lb106283/kip-met-bril

Voor wie het leuk vindt, u kunt deze paasdecoratie vinden door op de bovenstaande link te klikken.
De kippenbrilletjes waar ik het hier even over wil hebben zijn echter niet om door heen te kijken en om het zicht te verbeteren, zoals op deze leuke decoratie wordt gesuggereerd, maar juist om het zicht te belemmeren.

Op  https://nl.wikipedia.org/wiki/Pluimveebril staat een mooie omschrijving van het doel van het kippenbrilletje:
“Een pluimveebril of kippenbril is een plaatje dat op de snavel van pluimvee wordt gemonteerd. Het brilletje is niet bedoeld om het zicht te verbeteren, het belemmert dit juist. Vroeger was het hulpmiddel van metaal, vaak aluminium, de moderne versie is gemaakt van kunststof. Vogels kunnen het slachtoffer worden van verenpikkerij, iets wat zelfs tot kannibalisme kan leiden. Het is een uitwas van de instinctmatige behoefte in een groep een rangorde vast te stellen. Dit wordt naar voorbeeld van het kippengedrag de pikorde genoemd. Door met de pluimveebril het zicht van de vogels te beperken wordt het vrijwel onmogelijk gemaakt andere vogels te beschadigen. Het plaatje is daartoe met een pen door de snavel voor de ogen van de vogel gemonteerd. Ernstige vormen van veren uittrekken worden vaak veroorzaakt door de wijze waarop de dieren worden gehouden. Om verlies van dieren tegen te gaan werd de bril voorheen veel toegepast in de pluimveehouderij. “

De meeste mensen die al langer kippen houden kennen deze brilletjes wel en dan vaak in een plastic uitvoering in rood. Maar wist u dat deze brilletjes een Friese uitvinding zijn? Het waren de gebroeders Spinder uit Harkema die de kippenbrilletjes hebben uitgevonden. Op de website van Spinder Design (het bedrijf is tegenwoordig gevestigd in Drachten) staat het volgende:
Uitvinding metalen “kippenbril”door gebroeders Spinder

“Meer dan 50 jaar geleden werd al de basis van het bedrijf gelegd door een creatieve oplossing voor een probleem uit de agrarische sector: kippen die in grote hoeveelheden bij elkaar waren, dreigden elkaar de ogen uit te pikken. De gebroeders Spinder bedachten een even creatieve als praktische oplossing: een “kippenbrilletje”. Deze functionele oplossing van buigbaar metaal was een eerste stap naar het succes van Spinder Design, die reikte tot ver buiten de landsgrenzen.” 
Op YouTube staat hierover een filmpje uit de jaren vijftig. Bekijk het filmpje door hier te klikken.