Krapte op de eiermarkt kan nog maanden aanhouden.

Door uitbraken van vogelgriep en de oorlog in Oekraïne is er wereldwijd een tekort aan eieren. Handelaren verwachten dat het tekort nog zeker maanden aan zal aanhouden.

Na Pasen dalen de prijzen voor eieren altijd. Dat is dit jaar ook het geval. De prijzen liggen echter structureel hoger dan andere jaren. Dat heeft meerdere oorzaken.

Als gevolg van vogelgriep in Europa, maar ook in de Verenigde Staten zijn er veel minder leghennen. In Europa zijn 10 tot 15 miljoen hennen geruimd, in de Verenigde Staten zou het zelfs om 25 miljoen hennen gaan. Dat heeft enorme impact op de beschikbaarheid van eieren.

Daarnaast is de export van eieren vanuit Oekraïne stilgevallen. Oekraïne produceert vooral kooieieren.
Die gaan normaal gesproken naar buurlanden, zoals Polen. Nederland importeert volgens kenners niet veel Oekraïense eieren. Het grootste gedeelte van de Oekraïense exporteieren gaat normaal gesproken naar het Midden-Oosten waar ook veel kooieieren worden geconsumeerd.

Lees dit artikel met tabellen en nadere info verder op: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/05/27/krapte-op-eiermarkt-kan-nog-maanden-aanhouden