Dierenbeschermers verliezen kort geding: haan mag op Kallemooi de mast in (update)

De Kallemooimast tijdens een vorige editie

 

De Kallemooimast tijdens een vorige editie © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

 
Dierenbelangenorganisaties hebben een zaak verloren die moest voorkomen dat op Schiermonnikoog een haan in een mand aan een mast wordt opgehangen tijdens het komende Kallemooifeest. Dat stelt een woordvoerster van House of Animals, een van de organisaties die de zaak had aangespannen, vrijdagavond.
De bestuursrechter kon nog geen toelichting geven op de uitspraak.
Het Comité Dierennoodhulp en House of Animals was naar naar het beroepscollege gestapt, nadat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) had laten weten geen reden te zien het evenement tegen te houden.

In achttien meter hoge mast

Tijdens het zogeheten Kallemooifeest wordt een haan in een mand in een achttien meter hoge mast gehesen. Ter vermaak zit het dier daar drie dagen lang opgesloten. Dierenactivisten maken al jaren bezwaar tegen de traditie op het eiland en stellen dat sprake is van mishandeling. Tot op heden hebben ze hier geen succes mee.
Vrijdag liet de RVO aan de dierenbelangenorganisaties weten geen verdere stappen te ondernemen om het evenement met de haan tegen te houden. De RVO meldde dat er contact was geweest met een dierenarts op Schiermonnikoog en dat die onder meer liet weten dat de haan tijdens het verblijf in de mand de beschikking heeft over voldoende water en voer.

Er is een webcam in de mand bevestigd. De dierenarts checkt twee keer per dag

RVO-woordvoerder
‘Er is een webcam in de mand bevestigd. Twee keer per dag bekijkt de dierenarts of het welzijn en de gezondheid van de haan in orde is en of er nog voldoende water en voer aanwezig is. De mand is groot genoeg, zodat de haan kan bewegen en rondlopen’, aldus een RVO-woordvoerder.

‘Traditie noemen ze dat’

Karen Soeters van House of Animals toonde zich teleurgesteld op Twitter. ‘Helaas met een rechter zoals deze heb je geen wet dieren meer nodig. ‘Het is lastig te bepalen hoe je dierenmishandeling moet zien’, zo zei hij net’, aldus Soeters. ‘Dus sorry lieve haan morgen ga je weer drie dagen in weer en wind op 18 meter een donkere mand in. Traditie noemen ze dat.’