Eieren waren nog nooit zo duur: dit moet je weten als je een doosje koopt

Gelderse Vallei

Nico Bondt van de Wageningen Universiteit 

 

Nico Bondt van de Wageningen Universiteit © Omroep Gelderland

 
BARNEVELD – De prijs voor een doosje eieren was niet eerder zo hoog als vandaag de dag. Voor het nieuwe programma Boerend Hart duiken Esther Stegeman en Frank Oosterwegel in de agrarische wereld en deze week staat de uitzending in het teken van het ei. Wat moet je als consument weten over eieren? Esther en Frank gaan langs bij eierspecialist Nico Bondt van de Wageningen Universiteit die al hun vragen beantwoordt.

Waarom hebben we in de supermarkt zoveel soorten eieren?

De belangrijkste reden is dat er vraag naar is vanuit de consument. Er zijn mensen die heel graag een specifiek soort ei willen kopen en dan biedt de supermarkt dit ook aan.

Waar zit het verschil in die eieren? Is het de smaak? Of is het puur de manier waarop ze geproduceerd worden?

Soms heeft het met de productiewijze te maken, met bijvoorbeeld het welzijn van de kippen. Maar soms willen mensen ook net iets extra’s voor hun eigen gezondheid. Ik denk dat het echt iets voor fijnproevers is om de smaken te onderscheiden en vaak zal dit ook niet lukken.

Betekent het als ik als consument duurdere eieren koop dat ook beter is voor de boer?

Eigenlijk heeft de boer in de hele keten van de productie van het eieren een relatief zwakke positie. Het zou heel goed kunnen dat de extra marge die op het ei zit, waardoor het ei duurder is, bij een andere ketenpartner terechtkomt die veel meer macht heeft in de keten. Dat zou de supermarkt zelf kunnen zijn, maar de extra marge kan bijvoorbeeld ook naar de voerindustrie gaan.

Waarom zijn de eieren door de jaren heen zoveel duurder geworden?

De prijsstijging die al jarenlang bezig is, die is eigenlijk ingezet door de supermarkten. Waarschijnlijk hebben ze ruimte gezocht om allerlei duurzaamheidseisen ook te kunnen betalen. Ook hebben ze geconstateerd dat het mogelijk is om de prijs te verhogen.

Hoe ziet het eierschap in de supermarkt er over tien jaar uit?

Dat is volgens mij heel moeilijk te voorspellen. Het hangt af van wat de consumenten belangrijk vinden. Vinden ze gezondheid belangrijk zoals nu het geval is en wordt dat nog meer, of neigen ze meer naar milieuvriendelijk. Uiteraard speelt de supermarkt hierbij ook een belangrijke rol. Die bepaalt namelijk wat ze de consument aanbiedt.
 
In het tv-programma Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel de boer op. Hoe komt het dat veel boeren in de knel zitten en waarom protesteren ze eigenlijk? Kan het ook anders en wat is de rol van de consument? Boerend Hart is elke woensdag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland.
 
Klik op de link hierna om de gehele videorapportage te bekijken!