De Naturij in Drachten erkend als officieel fokcentrum voor Friese hoenders

 

Een Friese kip © Wiki Commons, RGZV Frankenthal

Kinderboerderij De Naturij in Drachten is officieel erkend als fokcentrum voor Friese krielen, een kippenras dat voor de sier wordt gehouden. Eerder zat het fokcentrum van de Friese Hoender Club (FHC) in Sumar, maar It Griene Nêst ging dicht.
De Naturij moet de vervanger worden die de kippen fokt en verzorgt. De hoop is dat de nieuwe locatie er ook voor zorgt dat kinderen geïnteresseerd raken in het ras.
Het bestuur van Stichting Zeldzame Huisdierrassen reikt zaterdagmiddag een bord uit aan de Naturij met de erkenning. De aanvraag kreeg steun van de rasvereniging FHC, die ook bekend staat onder de naam ‘Fryske Hinne Klub’. De club en De Naturij vinden het een prettige samenwerking.

Fokteams

Het doel van het fokcentrum is om het ras van de Friese kippen voor de toekomst te bewaren, inclusief de kleurslagen die erbij horen. In de winter zijn er al verschillende fokteams naar Drachten gebracht. Een fokteam is een groep van kippen die zo is samengesteld dat er goede nakomelingen van komen.
“De Friese Hoender Club en een paar van onze leden hebben woningen beschikbaar gesteld om in het fokcentrum te kunnen wonen”, vertelt bestuurslid Wiepke Lam van de FHC. “Daar proberen we als Friese Hoender Club natuurlijk gezonde raszuivere paartjes neer te zetten die niet aan elkaar verwant zijn. Daar moet je aan denken als je gezonde dieren wilt fokken. We zien het ook een beetje als een levende reservebank.”

FHC bestaat 100 jaar

Het Friese kippenras bestaat al eeuwen, maar dreigde zo’n honderd jaar geleden verloren te gaan. Om het ras te behouden is in 1922 de FHC opgericht, die dit jaar dus het 100-jarig bestaan viert.
De club vindt de officiële erkenning zeer belangrijk, zegt Lam. “Het is een stukje bevestiging dat wij goed bezig zijn.” De FHC heeft ook nog een fokcentrum in het Bos van Ypey in Tytsjerk.