Geen uitloopstal door vogelgriep: pluimveehouder zit met 6 hectare grond in de maag

Hier zouden 15.000 kippen vrij moeten kunnen rondlopen © Harry Hol
Pluimveehouders kampen met een continue dreiging van vogelgriep. De kippen moeten binnen blijven. Een hard gelag, zeker als je zoals Jolanda Kieftenbeld in Haarle in 2019 al een flinke lap grond hebt gekocht voor de vrije uitloop. “De tijd heeft ons ingehaald.”
Het gaat om een stuk grond van zes hectare, die op dit moment tijdelijk gebruikt wordt om mais voor de kippen te kweken. Maar dat was natuurlijk niet de bedoeling. “We hebben hier flink in geïnvesteerd,” zegt Jolanda Kieftenbeld. “De hypotheek op de grond loopt gewoon door, en dat zijn extra kosten die we nu niet terugverdienen.”

Veel geld

Kieftenbeld wil namelijk vrije uitloopeieren verkopen, en dat betekent dat de kippen vrij in de wei moeten kunnen. Vanwege de vogelgriep is er een ophokplicht van kracht, wat betekent dat de eieren van hun kippen niet als vrije uitloop verkocht mogen worden, maar als scharrelei. En dat scheelt een boel geld.
“Een vrije uitloop-ei levert per stuk twee cent meer op. Per kip reken je op vierhonderd eieren, dus dat is acht euro. We hebben 15.000 kippen die we in de wei willen laten lopen, dat betekent dat die eieren 120.000 euro minder opbrengen.”

Opleven

Volgens Kieftenbeld is het niet zo dat de kippen een veel slechter leven hebben. “Ze kunnen nog vrij onder de overkapping lopen, maar niet echt naar buiten. Je ziet wel dat kippen opleven als ze buiten lopen.”
Of Kieftenbeld spijt heeft van de aankoop van het land? “Nou, spijt niet, ik ga er van uit dat de kippen op een gegeven moment wel naar buiten kunnen, maar dat zal nog wel even duren. Het wachten is op een goed werkend vaccin. Tot die tijd zitten we dus met veel hogere kosten dan we hadden verwacht, en daar maak ik me soms wel een beetje zorgen om.”
 
Zie ook het videoverslag van RTV Oost!