Rode of bruine vlekjes in een ei: hoe komt dat en kan het kwaad?

 

Publicatiedatum: 13 januari 2023

Na het openbreken van een ei zijn er soms rode of bruine vlekjes te zien in het eigeel of -wit. Het is geen teken dat het ei is bevrucht, wat weleens gedacht wordt, maar wat is het dan wel? En kan het kwaad of kan het ei gewoon gegeten worden?

Vlekjes het resultaat van een gescheurd bloedvat

Het kan gebeuren dat er tijdens de vorming van een ei een bloedvaatje scheurt, waardoor er een kleine hoeveelheid bloed in terecht komt. Dat is dan te zien aan rode of bruine vlekjes in het ei, afhankelijk van in welke mate het bloed gestold is. Dat kan geen kwaad voor de kip en ook niet voor de eetbaarheid van het ei. Het betekent ook niet dat het ei is bevrucht, want over het algemeen worden er bij kippenboerderijen die eieren verkopen alleen leghennen gehouden en geen hanen.

Felle lamp pikt eieren met vlekjes bloed eruit          

De eieren met bloedvlekjes worden er grotendeels tijdens het sorteerproces uitgepikt. Daarvoor worden ze door een machine gehaald, waarbij ze met een felle lamp worden gecheckt. Soms glipt er dan toch 1 tussendoor. Dat gebeurt overigens vaker bij bruine eieren, aangezien bloedvlekken daar net wat moeilijker in te zien zijn dan witte. De eieren met vlekjes die er tijdens het sorteerproces tussenuit gehaald worden, gaan overigens niet de vuilnisbak in. Die worden onder andere gebruikt voor grondstof voor andere producten, zoals koekjes. 

Ei met vlekjes gewoon eetbaar

Zoals hierboven al aangeven is er verder niets mis met het ei, u kunt het dus gewoon eten of in een gerecht verwerken. Vindt u het toch niet zo’n prettig idee, dan kunt u het er natuurlijk altijd met een vork of mes uit vissen.

En wat zijn die witte draadjes?    

 

Naast vlekjes zitten er soms ook witte draadjes in een ei. Dit gaat om kleine strengen eiwitten, die ervoor zorgen dat de eidooier goed op zijn plaats blijft en beschermd wordt tegen schokken van buitenaf. Het komt vaker voor in een verser ei, dan een ei dat al wat ouder is. Ook dit gedeelte van het ei is gewoon eetbaar en vaak lost het tijdens het koken ook vanzelf op. Gebeurt dat niet, dan kan dat wel een wat apart mondgevoel geven, dus om die reden kunt u het er ook uit halen. Dat is in elk geval goed om te doen wanneer u eieren gebruikt om er een egale substantie mee te maken, zoals bijvoorbeeld vla. U kunt het er dan met een vork uithalen of het ei door een zeef halen.

(Bron: FavorFlav, Creativo Nederland, Foodly, Libelle.be. Foto: Shutterstock)