De Kleindierentoertocht van 6 oktober 2007.
Het kon niet beter, het weer was goed en alle deelnemende fokkers waren er klaar voor. De gasten waren van harte welkom. Afgesproken was dat er ook foto’s gemaakt zouden worden. Helaas bleek de route wat te groot om bij iedereen foto’s te maken. Elke fokker die we hebben bezocht had zijn verhaal. En dat kost nu eenmaal enige tijd. Toch is het gelukt om van de elf fokkers er negen te bezoeken. En daarvan volgt nu een verslag. Bij dit verslag horen foto’ s .
De start was bij Tjeerd Polet. Hij beschikt over een prachtige locatie, ter gelegenheid van deze dag, voorzien van bewijzering. We komen binnen en zien meteen een zelfgebouwde broedmachine. Vrouw Polet, beter bekend als Rieke, vertelt ons desgevraagd dat Tjeerd vanaf internet de benodigde informatie had verzameld en handig als hij is zelf een machine heeft gebouwd.
Ook zijn er kippenbrilletjes te bewonderen.
De hokjes zijn keurig ingericht en er is zelfs een prieeltje waar Tjeerd af en toe een strategische positie kiest om zijn gehoor de nodige uitleg te geven.
Over voermethodes en over de bestrijding van bloedluis en wat al niet meer. Voor wie het nog niet weet, Tjeerd is fokker van Plymouth Rocks, krielformaat. De aanfok van dit jaar is veelbelovend, gezien zijn 1 F op de jongdierendag. Daar kwam hij met een jonge haan dus prima uit de bus.
Het volgende adres is Aldert Hietkamp. Onze voorzitter fokt al jarenlang het konijnenras Luchs. Ook heeft hij andere konijnen in zijn hokken zoals Beige en Parelfeh. Dit zijn middenrassen.
Dit heeft betrekking op de grootte van de diertjes. Aldert vertelt dat hij lid is van een zogenaamde Zevenrassenclub. De rassen die hiervan deel uitmaken zijn: Havanna, Alaska, Beige, Luchs, Gouwenaar, Marburgerfeh en Parelfeh.
Aldert legt uit waar bij een keuring op wordt gelet. Je ziet vaak dat de keurmeester op de vacht blaast om de kleur te beoordelen. Je ziet heel goed hoe de vachtkleur is opgebouwd. In 1992 is Aldert met een van zijn Luchs zelfs Europees Kampioen geweest. Ook hier blijkt dat er veel kennis in huis is en dat de dieren prima zijn verzorgd en in een uitstekende conditie verkeren.
Hoewel hij F-dieren heeft van het konijnenras Beige, gaat de voorkeur van Aldert uit naar de Luchs en de Parelfeh. Op onze internetpagina staan nog meer foto’s van Aldert en zijn dieren.
Ons volgende adres is Bertus Wilkens.Als we aankomen is hij in de tuin bezig en alles ziet er tip top uit.
Zo ook in de hokken. Hij fokt Konijnengrijs en Kleurdwergen. Maar liefst 38 dieren heeft Bertus. Vorig jaar is er niet zo veel van de keuringen gekomen, maar dit seizoen zal hij weer van de partij zijn.
Ook Bertus heeft de dieren in prima conditie, zoals wel blijkt uit bovenstaande foto. Op naar de volgende fokker.
De heer Vis, we raken eerst in gesprek over een bootje dat op de oprit staat. Vis heeft naast zijn kippen ook als hobby te gaan vissen met zijn boot.Daarvoor kan hij in ons mooie Fryslan te kust en te keur.Toen hij in de vut kwam kreeg hij wat meer tijd voor de hobby en hij fokt Brown Trix en Rhode Island.
De hennen van Brown Trix lijken heel veel op de legkippen die we kennen als Hubard. Maar de hanen zijn veel lichter zoals uit bovenstaande foto’s blijkt. Dit vormt een groot voordeel voor het uitselecteren van de hennetjes en de haantjes voor de grootschalige kippenfokkerijen. Dit ras wordt veel verkocht als leghennen.
Rhode Islands kennen de meesten van u wel. Nee ? Oké, dan laat de heer Vis u op bovenstaande foto nog even zien hoe ze er uitzien. Het zijn grote hoenders met een imponerend voorkomen, vooral de hanen.
Ons volgende adres is vlakbij. Praktisch om de hoek, het derde hok links, heeft Durk Walstra zijn Papillon konijnen gehuisvest. Durk vertelt dat hij al zo’n veertig jaar heeft gefokt met dit ras. En niet zonder resultaat. In de huiskamer staan heel veel bekers in een vitrine. Ook in de hal. Hij heeft vier kleuren: zwart, driekleurzwart, blauw, driekleurblauw.
In 1969 was Durk Nederlands kampioen met een van zijn konijnen. Daarvoor ontving hij bovenstaande herinnering.
Durk bij zijn konijnen, op de plank een driekleurblauwe Papillon.
Hier de kleurslag zwart in prima conditie en in keurig verzorgde huisvesting.
Nu zijn de duiven aan de beurt. En wie kan ons daarover beter iets vertellen dan keurmeester Sjoerd Hobma. Hij was er helemaal klaar voor, alles mooi opgeruimd en schoon. Echter er was nog maar weinig bezoek geweest. Jammer want hij weet waar hij het over heeft.
Eerst denk je dat deze duiven- de Chineese Meeuw – er wat verfomfaaid uitzien. Maar dit hoort bij het ras. De vederdracht lijkt wat tegennatuurlijk, bij de borst zijn de veren aan de bovenkant naar boven geplaatst en aan de onderkant naar beneden geplaatst waardoor een soort van scheiding ontstaat. Op de foto ziet u twee Chinese Meeuwen.
Behalve Chinese meeuwen fokt Sjoerd het duivenras Hollekroppers in de kleurslagen wit, zwart getijgerd en blauwschimmel. Prachtige diertjes die hij heeft getraind zodat zij op commando laten zien hoe mooi ze wel niet zijn.
Hij blaast zijn krop dan helemaal op en loopt me daar te pronken dat het een lieve lust is. Dat krop is veel te oneerbiedig gezegd, want de duivenfokkers nomen dat opgeblazen krop een ballon. De naam Hollekropper hebben de duiven te danken aan de wat holle rug. Hollekroppers zijn geen echte broeders en daarom worden andere duiven ingezet als voedsters. Zo wordt onder anderen gebruik gemaakt van Arabisch Tuimelaars.
Voor we weggaan moest ik het vragen. De naam op zijn mooie duivenhok. Thewis en Gotske. Ter ere van zijn ouders. Hij vertelt dat toen hij met de duivensport begon hij deze naam op zijn duivenhok heeft geplaatst als herinnering aan zijn ouders. Ik vind dat het prachtig staat en dat hij met al die mooie en zo goed verzorgde duiven een prachtig geheel heeft neergezet.
Het is bijna vier uur. De hokbezoeken sluiten om vier uur. Nog snel naar het volgende adres.
Een konijnfokker van de rassen Dalmetier Rex in de kleur zwart en Wener Blauw. Vanaf 1971 fokt hij al met deze konijnen. We hebben het over Jan Sietze Valk. We zijn net op tijd want Jan Sietze stond op het punt om te vertrekken. Maar we worden gastvrij ontvangen. Vroeger was het niet alleen Jan Sietze die de konijnen fokte aan de Raadhuisweg. Zijn vrouw fokte ook mee en dan hadden ze samen overleg over het hoe en wat en de resultaten van de keuringen. Helaas is het verleden tijd nu Jan Sietze zijn vrouw veel te vroeg heeft moeten missen. Toch wil hij de draad weer oppakken en dat valt niet altijd mee. Het gemis overheerst nog al eens het plezier dat Jan Sietze aan deze hobby beleeft. Toch kan juist zo’n hobby heel goed zijn om het leven weer op te pakken en weer te genieten. Wat mij vandaag opvalt is dat van de negen fokkers die we hebben ontmoet er vier zijn die hun vrouw veel te vroeg hebben moeten missen.
Als ik de hokken van Jan Sietze zie dan valt op dat uiteraard ook deze dieren keurig verzorgd zijn en dat hij trots is op zijn konijnen. Dat is geheel terecht. Wat dacht u van de mooie Wener Blauw hieronder op de foto.
En dan de Dalmatiër Rex met de prachtige getekende vacht.
Tenslotte het laatste adres. Het is al na vieren en eigenlijk is de eindtijd van de hokbezoeken aangebroken. Ik ga het toch maar proberen en we gaan naar Reinder Prins. Daar word ik hartelijk ontvangen samen met Minke.De mannen zijn al klaar voor het weekend. In de garage is een gezellige ruimte ingericht om samen een biertje te pakken en Reinder heeft gezelschap van een paar vrienden. Hij heeft ruim vijftien mensen op bezoek gehad. En het mag gezegd, wat ziet dit er keurig uit. De vloer is blauw geverfd met betonverf. Dat deed men vroeger ook om vliegen te weren. En de hokken zijn perfect, heerlijk schoon en zelfs genummerd. Als ik een konijn was dan zou ik wel bij Reinder willen wonen, zo netjes is het. Wacht ik zal het u laten zien op de volgende foto.
Maar ja, het gaat er niet alleen in wat er omheen zit, maar vooral wat er in zit. En dat lijkt prima. Het zijn konijnen van het ras Thűringer.
Reinder weet de konijnen in korte tijd in de juiste pose te brengen voor een mooie foto.
Het is inmiddels half vijf. Ik beraad mij samen met Minke of we nog door moeten gaan. We besluiten naar het volgende adres te gaan. Helaas de eindtijd van de hokbezoeken is verstreken en de vogel is gevlogen.
Tijdens de route kregen we nog enige suggesties aangeboden. Voorgesteld werd onder meer om wat minder adressen in de route op te nemen. Bij het bestuur was het idee ook binnengekomen om dit eens in het voorjaar te doen. Dan zijn er immers jonge dieren. Dat is ook leuk voor kinderen. Een andere suggestie is, bij de adressen even de namen van de gastheren en vrouwen te vermelden. Dat komt wat leuker binnen. En zet er dan ook even bij wat voor fokker het is. De een loopt liever binnen bij een konijnenfokker, terwijl een ander juist de voorkeur geeft aan een bezoek aan kippenfokkers, of caviafokkers, of duivenfokkers. Wat een verscheidenheid, nietwaar ? Hoe dan ook het was een gezellige en prachtige dag. We hopen dat dit nog eens wordt herhaald.
Noardburgum, 6 oktober 2007
Jan en Minke Westerhof