Kippenhobbyist vreest regelbrij
’Je weet nooit waar ze rondscharrelen’
DEN HAAG Als het aan de Europese Commissie ligt, moet Den Haag van iedere hobbykip in de achtertuin weten wie de eigenaar is en waar het pluimvee precies rondscharrelt. Het protest van minister Carola Schouten (Landbouw) tegen deze nieuwe regels valt in goede aarde bij hobbyisten. „Truus en Miep slapen in de bijkeuken op de wasmachine, hoe moet je dat dan melden?”
Brussel denkt met de strenge regels de diergezondheid te kunnen verbeteren, maar volgens minister Schouten zorgen de nieuwe verplichtingen vooral voor papieren rompslomp. „De nieuwe verplichtingen zorgen voor een toename van administratieve lasten en dragen weinig bij aan het tot een hoger niveau brengen van de diergezondheid.”
Albert ten Dam van de Nederlandse Leghornclub is Schouten erkentelijk voor haar verzet. „Op zich vind ik die regels voor de gezondheid wel een goed streven, maar het is geen doen. Als ik drie weken met vakantie ben, ben ik al te laat om de kippen te ringen, zo hard groeien ze.”
De Hengeloër houdt al jaren hobbykippen, leghorns. „Ik heb 21 hobbykippen, zes of zeven daarvan zijn niet geringd. Omdat ik naar tentoonstellingen ga, zijn ze wel allemaal geënt tegen pseudo-vogelpest. Dat moet ook, je moet goed voor je dieren zorgen.”
Wie minder dan 250 kippen heeft, geldt in Nederland als hobbyist. Pas als je met je pluimvee naar een tentoonstelling gaat, moeten ze worden geringd en geregistreerd. De nieuwe Brusselse regels gooien dat verschil overboord.
Ondoenlijk, meent Ten Dam: „Weet je, als er tien kippetjes bij een boer in de tuin scharrelen en eentje legt er achter de heg een nestje, dan heb je er zo wat bij die niet geregistreerd zijn. Je weet ook niet precies waar ze rondscharrelen. Truus en Miep slapen in de bijkeuken op de wasmachine, hoe moet je dat dan melden bij het ministerie? Krijg je een koppeltje kippen van de buurman, dan weet je ook niets van de afkomst.”
Albert ten Dam is tevens hobby-imker. „Dan wordt het wel een hele papierwinkel, zit ik meer achter de computer, dan dat ik voor mijn dieren zorg.” Want de nieuwe administratieve verplichtingen gelden straks niet alleen voor kippen, maar ook voor ander pluimvee zoals ganzen, en zelfs mensen die bijen, hommels of kameelachtigen houden, dienen daarvan melding te maken. Zo dreigen dus ook hobby-imkers de dupe te worden van de Brusselse bureaucratisering.
Voor paardenliefhebbers zijn ook tal van nieuwe regeltjes bedacht. Zo moet er in de toekomst worden geregistreerd van wie het paard precies is en waar de stal is waarin het dier resideert.
Minister Schouten heeft al geprobeerd om de nieuwe regels tegen te houden, maar dat was tevergeefs, want andere lidstaten steunen ons land niet. De CU-bewindsvrouw gaat nu proberen om een uitzondering voor sommige hobbydieren te krijgen. Huisdieren zoals honden en katten zijn al uitgezonderd. Ze zet zich dus in om dat voor meer categorieën voor elkaar te krijgen.
Van Alexander Bakker en Marie-Thérèse Roosendaal in De Telegraaf van 16 september 2019